Daoyin Yangsheng Baojian Gong (Osnovna qigong vaja)

Daoyin Yangsheng Baojian Gong (Osnovna qigong vaja) – je set 8-mih vaj za krepitev celostnega zdravja

Qigong se je razvil iz starodavne kitajske vadbe imenovane Daoyin (starejši izraz za poimenovanje vaj za ohranjanje zdravja), kar pomeni usmerjanje življenjske sile (qija) ali diha in je tesno povezan z načeli tradicionalne kitajske medicine ter s teorijo petih elementov.

Ključni elementi qigonga so telesne vaje, usklajene s pravilnim načinom dihanja in obvladovanjem misli. Ko govorimo o qigongu, ne moremo mimo meridianov, ki v tradicionalni kitajski medicini predstavljajo subtilne kanale, po katerih se premika in giblje življenjska sila, ki nas ohranja pri življenju. Če so ti kanali zamašeni, pride do bolečine ali bolezni. S qigong vajami odpiramo meridiane, da postanejo pretočni, naše telo, um in duh pa usklajeno povezani in v ravnovesju.


Tokrat predstavljamo prav posebno qigong/daoyin vajo, ki ni del Kitajskega združenja za zdravilni qigong, vendar jo naš mojster vadi že od malih nog in je ena naših najljubših qigong vaj. Običajno jo poučujemo na začetnih tečajih in vikend delavnicah, da jo lahko na skupnih srečanjih hitro že vadimo vsi. Vaja  ima veliko podobnih elementov, kot jih ima taijiquan in se idealno kombinira z ostalimi vajami. 

Sestavil jo je  znameniti profesor Zhang Guangde, ki je sodeloval tudi s kitajskim združenje za zdravilni qigonhg, za katerega je sestavil prelepo vajo Daoyin Yangshen gong Shi Er Fa.

Daoyin (导引) je prvotno ime za Qigong (气功).

Dao (导) pomeni usmeriti (疏导), odmašiti (通 导) in se nanaša na usmerjanje qija (导 气).

Yin (引) pomeni razširiti (引伸), voditi (引导) in raztezati telo (引 体).

Yangsheng (养生) pomeni poskrbeti za svoje telo tako, da lahko živimo dolgo in ostanemo zdravi. Izraz Yangsheng pomeni, da celostno razvijamo potencial življenjske sile, ki je v človeku, in obenem upoštevamo načeli zmernosti (节) in harmonije (和), da telesu ne povzročimo škode.

Daoyin in Yangsheng sta vodili, ki ju je znameniti profesor Zhang Guangde (张广德 教授) iz Športne Univerze v Pekingu upošteval, ko je sredi sedemdesetih let ustvaril sklop vaj imenovanih Daoyin Yangsheng Gong.

Ta sklop vaj temelji na temeljnih konceptih tradicionalne kitajske medicine (teorija jina in janga ter pet elementov, teorija o organskih sferah in z njimi povezanimi meridianih, razmerje qi-kri), obenem pa upošteva tudi izsledke sodobne medicine. Zato imajo vaje dokazan krepčilni učinek na telo, um in duha.

Ta sklop vaj temelji na temeljnih konceptih tradicionalne kitajske medicine (teorija jina in janga ter pet elementov, teorija o organskih sferah in z njimi povezanimi meridianih, razmerje qi-kri), obenem pa upošteva tudi izsledke sodobne medicine. Zato imajo vaje dokazan krepčilni učinek na telo, um in duha.

Ta sklop vaj temelji na temeljnih konceptih tradicionalne kitajske medicine (teorija jina in janga ter pet elementov, teorija o organskih sferah in z njimi povezanimi meridianih, razmerje qi-kri), obenem pa upošteva tudi izsledke sodobne medicine. Zato imajo vaje dokazan krepčilni učinek na telo, um in duha.

Z vadbo Daoyin Yangsheng Gong si namreč:

 • Izboljšamo življenje,
 • saj vplivamo na pretočnost meridianov z uravnavanjem uma, diha in telesnih gibov.
 • Če smo zdravi, vaja deluje preventivno,
 • v času bolezni pa kurativno in regeneracijsko, da si lahko čim prej spet povrnemo zdravje.

Sistem Daoyin Yangsheng Gong je leta 1992 prejel kitajsko državno nagrado za napredek na področju Športa, znanosti in tehnologije. Po svetu vaje izvajajo v več kot 60-ih državah, skupaj že več kot 4 milijone vadečih. Na pekinški športni univerzi je Daoyin Yangsheng Gong še danes obvezen del predmetnika, kar pomeni, da ga morajo usvojiti in vaditi vsi študentje in študentke, z namenom negovanja svojega zdravja.

Splošne koristi vadbe qigonga/daoyin vadbe so še:

 • zniža odstotek telesne maščobe in maščobe v krvi,
 • uravnata se krvni pritisk in srčni utrip,
 • poleg tega pa vaja spodbuja tudi delovanje vseh notranjih organov,
 • znižuje napetost simpatičnega živčevja,
 • povečuje tonus vagusnega živca in
 • dolgoročno pomaga pri preprečevanju bolezni srca, ožilja in možganov.
 • Z vajo se povečuje tudi sposobnost gibanja in koordinacije,
 • zmanjšata se občutek zaskrbljenosti in duševna napetost
 • ter izboljša kakovost življenja ljudi v srednjih in zrelih letih.
 • Poleg tega se z vadbo pospeši izločanje prostih radikalov,
 • naraste raven spolnih hormonov,
 • upočasni pa se proces upadanja mentalnih in duševnih sposobnosti.
 • Zato je ta vaja eno od učinkovitih sredstev za ohranjanje kakovosti in podaljševanje življenja.
 • Vadba je primerna za vse generacije, saj intenzivnost izvajanja gibov prilagodimo svojim zmožnostim.

Celotno vajo izvajamo pozorno in osredotočeno, saj s tem krepimo vitalno silo. Med vadbo mora um ostati umirjen, optimističen, osredotočen in širokosrčen, saj s tem uravnavamo in spodbujamo duševno zdravje ter dobro voljo. Dihamo globoko in naravno, brez sopenja in napetosti.

 • UM naj bo umirjen. DUH sproščen.
 • DIHANJE naravno trebušno, rahlo, blago, brez sopenja ali zadrževanja diha.
 • GIBI naj bodo elegantni, odražajo naj notranjo in telesno moč.

Vajo je na splošno priporočljivo izvajati vsaj petkrat tedensko, enkrat do dvakrat dnevno z vsaj dvema minutama vmesnega premora. Štirideset minut vadbe skupaj z ogrevanjem in naravnavanjem je povsem primerno. Tudi petnajst do trideset minut vadbe enkrat do dvakrat dnevno je dobro, kadar nam čas ali zdravje ne dopuščata več. Poleg tega lahko samostojno vadimo tudi posamezne gibe iz celotnega sklopa dvanajstih vaj.

Dihamo naravno trebušno. Naravno trebušno dihanje pomeni, da ob vdihu trebuh potisnemo navzven, ob izdihu pa navznoter. Pri vadbi je treba upoštevati tudi kapaciteto pljuč in hitrost dihanja, ki sta odvisni od vsakega posameznika, zato je treba dihanje pravočasno prilagoditi intenzivnosti izvajanja vaje.

Z uravnavanjem uma nadzorujemo misli, čemur Kitajci pravijo tudi uravnavanje srca. Vadeči se mora na začetku osredotočiti na podrobnosti pri ključnih delih vaje, šele v nadaljevanju je lahko pozoren tudi na način ali stil izvajanja posameznih gibov in na usklajevanje giba z dihom. Ko z redno vadbo napredujemo, se um in dihanje umirita ter samodejno uskladita z gibanjem.

Med vajo usmerjamo pozornost na ključne točke (Bai Hui, Lao Gong, spodnji dantian in Mingmen). 

Video: