Zdravilni qigong Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa

Zdravilni qigong Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa – 健身气功·导引养生功十二法 – je set 12-ih gibov, ki so elegantni in preprosti za naučiti, temeljijo pa na kitajski tradicionalni medicini ter blagodejno vplivajo in uravnavajo delovanje notranjih organov, meridianov, petih elementov, ter spodbujajo kroženje qija in krvi.

Qigong se je razvil iz starodavne kitajske vadbe imenovane Daoyin (starejši izraz za poimenovanje vaj za ohranjanje zdravja), kar pomeni usmerjanje življenjske sile (qija) ali diha in je tesno povezan z načeli tradicionalne kitajske medicine ter s teorijo petih elementov.

Ključni elementi qigonga so telesne vaje, usklajene s pravilnim načinom dihanja in obvladovanjem misli. Ko govorimo o qigongu, ne moremo mimo meridianov, ki v tradicionalni kitajski medicini predstavljajo subtilne kanale, po katerih se premika in giblje življenjska sila, ki nas ohranja pri življenju. Če so ti kanali zamašeni, pride do bolečine ali bolezni. S qigong vajami odpiramo meridiane, da postanejo pretočni, naše telo, um in duh pa usklajeno povezani in v ravnovesju.


Tokrat predstavljamo še eno iz sklopa novih qigong vaj, ki so jih v sodelovanju s trenutno živečimi legendarnimi mojstri qigonga razvili v okviru Kitajskega združenja za zdravilni qigong.

Zdravilni qigong Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa je set 12-ih gibov, povzetih iz 50-ih form, ki jih je razvil profesor Zhang Guangde, eden izmed vodilnih in legendarnih učiteljev qigonga na svetu.

Vse stvari in bitja v vesolju, od galaksij in sončnega sistema makrokozmosa, do celice, atomov, elektronov in protonov mikrokozmosa, vse nenehno kroži in se na ta način povezuje, raste in razvija.

Za vajo Zdravilni qigong Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa so tudi značilni ponavljajoči se krožni gibi rok, nog ali trupa, ki jih izvajamo v večjem in manjšem obsegu. Gibi so tekoči in ponovimo jih večkrat.

Skladno z kineziološkimi in medicinskimi raziskavami, ki so jih izvedli v okviru Kitajskega združenja za zdravilni qigong, so ugotovili naslednje:

 • Krogi različnih velikosti, ki jih v zraku zarisujemo z rokami in nogami ali s telesom, ustrezajo krožnim potem meridianov, ki potekajo po človeškem telesu. S takšnim načinom gibanja povečujemo gibljivost sklepov ter krepimo mišice, kosti in vezi.
 • Usklajeno dvigovanje in spuščanje, ter pretok qija v notranjih organih, predstavlja harmoničen odnos med človekom in naravo, oziroma usklajenost človeka z ritmi narave, kar zagotovo blagodejno vpliva na izboljšanje telesne zgradbe, preprečevanje bolezni in podaljšuje življenje.
 • Pri gibih je poudarek na rotaciji. Gib se namreč začne in konča z rotacijo, z obračanjem, kar ima določene prednosti in koristi:
 • S krožnimi gibi krepimo kosti in živčni sistem, razvijamo in krepimo mišice ter izboljšamo gibljivost in stabilnost sklepov. Ker mišice in vezi zaradi rotacije močneje pritiskajo na kosti, to spodbuja tvorbo kostnega mozga.
 • S kroženjem spodbudimo tudi pretok qija po meridianih in akupunkturnih točkah, kar jih prečiščuje, odstranjuje blokade v meridianih in spodbuja kroženje krvi.
 • O načelih TKM se izvirne akupunkturne točke na treh yin in treh yang meridianih rok in nog nahajajo blizu zapestij in gležnjev. Izvirne točke so povezane z notranjimi organi, saj se skozi njih pretaka ali zaključi svojo pot izvirni qi.

Splošne koristi vadbe qigonga so še:

 • zniža odstotek telesne maščobe in maščobe v krvi,
 • uravnata se krvni pritisk in srčni utrip,
 • poleg tega pa vaja spodbuja tudi delovanje vseh notranjih organov,
 • znižuje napetost simpatičnega živčevja,
 • povečuje tonus vagusnega živca in
 • dolgoročno pomaga pri preprečevanju bolezni srca, ožilja in možganov.
 • Z vajo se povečuje tudi sposobnost gibanja in koordinacije,
 • zmanjšata se občutek zaskrbljenosti in duševna napetost
 • ter izboljša kakovost življenja ljudi v srednjih in zrelih letih.
 • Poleg tega se z vadbo pospeši izločanje prostih radikalov,
 • naraste raven spolnih hormonov,
 • upočasni pa se proces upadanja mentalnih in duševnih sposobnosti.
 • Zato je ta vaja eno od učinkovitih sredstev za ohranjanje kakovosti in podaljševanje življenja.
 • Vadba je primerna za vse generacije, saj intenzivnost izvajanja gibov prilagodimo svojim zmožnostim.

Celotno vajo izvajamo pozorno in osredotočeno, saj s tem krepimo vitalno silo. Med vadbo mora um ostati umirjen, optimističen, osredotočen in širokosrčen, saj s tem uravnavamo in spodbujamo duševno zdravje ter dobro voljo. Dihamo globoko in naravno, brez sopenja in napetosti.

 • UM naj bo umirjen. DUH sproščen.
 • DIHANJE naravno trebušno, rahlo, blago, brez sopenja ali zadrževanja diha.
 • GIBI naj bodo elegantni, odražajo naj notranjo in telesno moč.

Vajo je na splošno priporočljivo izvajati vsaj petkrat tedensko, enkrat do dvakrat dnevno z vsaj dvema minutama vmesnega premora. Štirideset minut vadbe skupaj z ogrevanjem in naravnavanjem je povsem primerno. Tudi petnajst do trideset minut vadbe enkrat do dvakrat dnevno je dobro, kadar nam čas ali zdravje ne dopuščata več. Poleg tega lahko samostojno vadimo tudi posamezne gibe iz celotnega sklopa dvanajstih vaj.

Dihamo naravno trebušno. Naravno trebušno dihanje pomeni, da ob vdihu trebuh potisnemo navzven, ob izdihu pa navznoter. Pri vadbi je treba upoštevati tudi kapaciteto pljuč in hitrost dihanja, ki sta odvisni od vsakega posameznika, zato je treba dihanje pravočasno prilagoditi intenzivnosti izvajanja vaje.

Če želimo nežne in počasne gibe uskladiti še z dihanjem, moramo med vajo dihati naravno trebušno in nežno, enakomerno, globoko, dolgo, s trebuhom in skozi nos. Tako poskrbimo za trojno uravnavanje telesa, uma in diha, ki je najpomembnejša značilnost zdravilnega qigonga.

Z uravnavanjem uma nadzorujemo misli, čemur Kitajci pravijo tudi uravnavanje srca. Vadeči se mora na začetku osredotočiti na podrobnosti pri ključnih delih vaje, šele v nadaljevanju je lahko pozoren tudi na način ali stil izvajanja posameznih gibov in na usklajevanje giba z dihom. Ko z redno vadbo napredujemo, se um in dihanje umirita ter samodejno uskladita z gibanjem.

Med vajo moramo umiriti misli in jih uskladiti z gibi. Ko uskladimo um in telo, poskrbimo za dobro zdravje. Z mislimi lahko torej vplivamo na telo. Z notranjo umirjenostjo namreč spodbudimo kroženje krvi po telesu, krepimo qi notranjih organov in spodbudimo pretok qija po meridianih in določenih akupunkturnih točkah.

Video: