Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Splošno o zdravilnem qigongu

Qigong (beri: či gong) je veščina, ki temelji na konceptu tradicionalne kitajske kulture o celostnosti človeškega življenja, s katero dosežemo izboljšanje lastnega psihofizičnega stanja in razvoj človeškega potenciala do visoke stopnje harmonije uma in telesa.

Je starodavna kitajska veščina, s katero razgibamo telo, umirimo um in izboljšamo zdravje. Priporočljiva je za ljudi vseh starosti, telesno ni zahtevna, njeni učinki pa so dobro znani in tudi znanstveno dokazani. Nastala je na podlagi tradicionalne kitajske medicine, danes pa obstajajo številne znanstvene študije, ki potrjujejo njene koristne učinke na:

Ravnotežje in gibčnost, spomin in kognitivne sposobnosti, žleze z notranjim izločanjem, imunski sistem, tvorbo krvi, uravnavanje srčnega utripa in krvnega tlaka, kapaciteto pljuč, zmanjševanje stresa, izboljšanje spanja, izboljšanje prebave, upočasnitev procesa staranja.

Osnovni elementi Jianshen (zdravilnega) qigonga so uravnavanje gibanja, dihanja in uma. Tri uravnavanja so medsebojno tesno povezana in soodvisna. Uravnavanje gibanja je osnova, uravnavanje dihanja je posrednik, uravnavanje uma pa njun vodja.

Devet različnih vaj zdravilnega qigonga:
Prve štiri vaje Jianshen Qigonga, ki so jih izbrali pri Kitajskem združenju za  zdravilni qigong (CHQA), so Zdravilni qigong Ba Duan Jin (Osem Brokatnih vaj), Wu Qin Xi (Igra petih živali), Yi Jin Jing (12 vaj za krepitev mišic, kit in kosti), Liu Zi Jue (Šest zdravilnih zvokov). Obstaja še pet novejših vaj, med njimi tudi Zdravilni qigong Ma Wang Dui Daoyin Shu (12 vaj za odpiranje in uravnavanje pretoka življenjske sile qi po meridianih) in Daoyin Yangsheng gong Shi Er Fa ter Da Wu, Shi Er Duan Jin in Taiji Yangsheng Zhang. Spodaj si oglejte kratek opis šestih vaj, ki se jih učimo na naših rednih tečajih in vikend delavnicah in video posnetke vaj.

Zdravilni Qigong združenje Slovenije (Slovenian Health Qigong Association) je edini uradni partner Chinese Health Qigong Association pooblaščen za poučevanje in organizacijo Health qigong v Sloveniji ter uradni član International Health Qigong Federation-IHQF.

KAJ JE SISTEM DUAN IN ZAKAJ JE POMEMBEN?

Mednarodna federacija za zdravilni qigong (IHQF) je vzpostavila sistem preverjanja znanja (DUAN WEI) in določila pogoje za preverjanje znanja in izdajo potrdil o stopnji znanja s področja zdravilnega qigonga. IHQF je namreč organizacija, ki na mednarodni ravni skrbi za zagotavljanje kakovosti in širjenja znanja na področju zdravilnega qigonga. Pridobljeno potrdilo odraža stopnjo in kakovost vašega znanja na mednarodni ravni.

MOŽNOST pridobitve certifikata za stopnjo DUAN IZPIT bo v nedeljo 28. junija 2020!
Prijave za pred-duan (brez izpita) in DUAN (izpit) sprejemamo na mail info@taiji.si do 15.6.2020

Preverjanje znanja v Sloveniji izvaja Zdravilni qigong združenje Slovenije po pooblastilu IHQF, ki ga je pridobil z usposabljanji in izobraževanji na mednarodni ravni. Certifikat izdaja IHQF. Certifikate lahko pridobite za stopnjo DUAN in za (pred) stopnjo PRED-DUAN.

– Za (pred)stopnjo PRED-DUAN (stopnje od 1 do 3) izpit ni potreben, saj zadošča že udeležba na naših rednih tečajih in vikend delavnicah. Potrebna je uradna prijava.
Pristojbina (ki jo določi IHQF): pred-DUAN 1 = 10 eur; pred-DUAN 2 = 20 eur; pred-DUAN 3 = 30 eur.

– Za prijave na DUAN izpit (stopnje od 1 do 9) je obvezna predhodna udeležba na naših pripravljalnih vikend delavnicah nadaljevalne stopnje, ki jih bomo izvajali spomladi in poleti 2020. Izpit bo potekal 28. junija.
Pristojbina (ki jo določa IHQF): DUAN 1 = 40 eur; DUAN 2 = 50 eur.

Če vas zanima, pišite na info@taiji.si, da vam posredujemo vlogo za izpolniti.

Na tej povezavi so na voljo še podrobnejše informacije.

 

Zdravilni qigong Ba Duan Jin (Osem Brokatnih vaj) - 八 段 锦

Zdravilni qigong Ba Duan Jin (Osem Brokatnih vaj)

Zdravilni qigong Ba Duan Jin (Osem Brokatnih vaj) je vaja, ki deluje predvsem na uravnavanje sistema osnovnih meridianov v telesu. Ba Duan Jin je serija osmih zaporednih gibov, si jo je lahko zapomniti in je prijetna za videti in vaditi. Za to vajo so značilni nežni, počasni, enakomerni tekoči in skladni gibi. Napetost se izmenjuje s sproščenostjo, dinamičnost z mirovanjem, telo in um pa skupaj sodelujeta pri negovanju življenjske sile (qi). S tem postanejo meridiani prehodni, qi in kri pa neovirano tečeta, kar izboljšuje zdravje in krepi telo.

Video: Ba Duan Jin

Zdravilni qigong Yi Jin Jing (12 vaj za krepitev kit in mišic) - 易 筋 经

Zdravilni qigong Yi Jin Jing (12 vaj za krepitev kit in mišic) se na Kitajskem prenaša vse od davnine.  Ta vaja se z raztegnjenimi, mehkimi in enakomernimi gibi osredotoča na obračanje in upogibanje hrbtenice, kar krepi ude in notranje organe.

Dokazano je bilo, da imajo ti gibi pozitiven učinek na zdravje in telesno kondicijo, preprečujejo bolezni, podaljšujejo življenje in izboljšujejo umske sposobnosti.

Vadba Yi Jin Jing-a ima še posebno opazne učinke na dihala, gibčnost, ravnotežje in mišično moč. Lahko prepreči in zdravi bolezni sklepov, prebavil, srca in ožilja ter živcev.

VIDEO: Yi Jin Jing

Zdravilni qigong Wu Qin Xi (Igra petih živali) - 五 禽戏

Wu Qin XiZdravilni qigong Wu Qin Xi (Iga petih živali) je set dokaj preprostih, elegantnih, aerobnih telesnih in mentalnih vaj, s katerimi negujemo telesno, mentalno in duševno zdravje. Krepi mišice in kosti ter odpira, uravnava in izboljšuje pretok življenjske sile (qi) po meridijanih.

Vsaka od petih vaj vključuje po dve sekvenci v naslednjem zaporedju, ki predstavlja posamezno žival: tiger, jelen, medved, opica in žerjav. Posnemanje položajev in gibov divjih živali torej izboljšuje gibljivost trupa in okončin ter mišic in kosti ter pomirja um. Človeku prinese duševno ravnovesje ter krepi dobre lastnosti in navade, kot so pogum, umirjenost, notranje ravnovesje, sočutje, bistrost, jasnost, okretnost in samozavest ter podaljšuje življenje.

Video: Wu Qin Xi

Zdravilni qigong Liu Zi Jue (Šest zdravilnih zvokov) - 六字訣

lzj1Zdravilni qigong Liu Zi Jue (Šest zdravilnih zvokov) uravnava in nadzira dvigovanje in spuščanje qi-ja v telesu s poudarkom na dihanju in pravilnemu izgovarjanju šestih zvokov ‘XU, HE, HU, SI, CHUI in XI’.

Vaje krepijo jetra, srce, vranico, pljuča, ledvice in trojni grelec, zato je Liu Zi Jue vaja, ki pomaga uravnavati energijo in delovanje notranjih organov.

Gibi so raztezajoči, počasni, mehki in elegantni kot tekoča voda ali potujoči oblaki. Njen učinek začutimo tako na telesni kot na subtilni ravni, saj občutimo kako nas izpolni s qi-jem in nežno uravna ter poveže telo, um in dih v eno celoto. Zvoke izgovarjamo enakomerno in podaljšano, gibe pa izvajamo sproščeno in počasi.

Dihanje med celotno vajo uravnavamo tako v statičnem kot dinamičnem položaju, pri čemer se izmenjujeta naravno in obratno trebušno dihanje. Pazimo na ritem in uklajenost dihanja ter izgovarjanja zvokov. S tem izboljšamo kroženje qi-ja in delovanje notranjih organov.

Video: Liu Zi Jue

Zdravilni qigong Ma Wang Dui Daoyin Shu - 马 王 堆 导 引 术

Ma Wang Dui Daoyin ShuZdravilni qigong Ma Wang Dui Daoyin Shu, je set dvanajstih preprostih in elegantnih qigong vaj s katerimi negujemo telesno, mentalno in duševno zdravje. Vsaka izmed dvanajstih vaj odpira, uravnava in izboljšuje pretok življenjske sile (qi) skozi dvanajst glavnih meridijanov v telesu, ki so povezani s telesnimi organi.

Po tradicionalni kitajski medicini je namreč pretočnost meridijanov ključnega pomena za telesno, mentalno in duhovno ravnovesje in zdravje. Za vajo so značilni gibi zapiranja in odpiranja, spuščanja in dvigovanja, kroženja in sukanja, upogibanja in raztezanja telesa ter kit in kosti. Napetost se izmenjuje s sproščenostjo, gibanje z mirovanjem, telo in um pa sodelujeta pri negovanju življenjske sile (qi). S tem postanejo meridiani prehodni, qi in kri pa neovirano tečeta, kar krepi zdravje in telo.

Z vajo povečujemo sposobnost gibanja in koordinacije, izboljšujemo ravnotežje, gibčnost in prožnost sklepov ter krepimo mišično maso. Vaja učinkovito preprečuje in lajša tudi bolečine v vratu, ramah in pasu, spodbuja delovanje notranjih organov, zmanjša občutek zaskrbljenosti in duševno napetost ter posledično izboljša kakovost življenja.

VIDEO: Ma Wang Dui Daoyin Shu

Zdravilni qigong Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa - 健身气功·导引养生功十二法

Shi Er FaZdravilni qigong Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa je set 12-ih gibov, povzetih iz 50-ih form, ki jih je razvil profesor Zhang Guangde, eden izmed vodilnih in legendarnih učiteljev qigonga na svetu. Gibi so elegantni in preprosti za naučiti, temeljijo pa na kitajski tradicionalni medicini ter blagodejno vplivajo in uravnavanjo delovanje notranjih organov, meridianov, pet elementov, ter spodbujajo kroženje qija in krvi.

Vse stvari in bitja v vesolju, od galaksij in sončnega sistema makrokozmosa, do celice, atomov, elektronov in protonov mikrokozmosa, vse nenehno kroži in se na ta način  povezuje, raste in razvija.

Za vajo Zdravilni qigong Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa so tudi značilni ponavljajoči se krožni gibi rok, nog ali trupa, ki jih izvajamo v večjem in manjšem obsegu. Gibi so tekoči in ponovimo jih večkrat. Krogi različnih velikosti, ki jih rišemo z rokami in nogami ali s telesom, ustrezajo krožnim potem meridianov, ki potekajo po človeškem telesu. S takšnim načinom gibanja povečujemo gibljivost sklepov ter krepimo mišice, kosti in vezi.

Usklajeno dvigovanje in spuščanje, ter pretok qija v notranjih organih, predstavlja harmoničen odnos med človekom in naravo, oziroma usklajenost človeka z ritmi narave, kar zagotovo blagodejno vpliva na izboljšanje telesne zgradbe, preprečevanje bolezni in podaljšuje življenje.

VIDEO: Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa

Zdravilni qigong Da Wu (Veliki ples) - 健身气功 大舞

Ta izjemna, sproščujoča in hkrati poživljajoča ter elegantna vaja izvira iz starih šamanskih obredov in plesov iz obdobja dinastije Tang Yao ( pred 4.000 leti). Vaja Da Wu, je set osmih preprostih, nežnih, tekočih in izjemno elegantnih gibov s katerimi negujemo telesno, mentalno in duševno zdravje.

Z redno vadbo zdravilnega qigonga Da Wu krepimo telo in duha. To je odlična vaja za vse, ki vas pestijo slaba cirkulacija, zadrževanje vode in vlage v telesu, revmatična obolenja ter vnetja in otekanje sklepov.

Vaja močno krepi in razgibava sklepe, hrbtenico, pas, roke, noge, vrat ter spodbudi kroženje krvi in pretok po meridianih, krepi ravnotežje, izboljšuje delovanje srčno-žilnega sistema, odpravlja negativna mentalna stanja kot sta jeza in depresija, ter spodbuja občutja sreče in notranjega zadovoljstva.

Za vajo so značilni gibi zapiranja in odpiranja, spuščanja in dvigovanja, kroženja in sukanja, upogibanja in raztezanja telesa ter kit in kosti. Vključuje samomasažo telesa in določenih akupunkturnih točk, ki se nahajajo na različnih meridianih v telesu, kar uravnava ravnovesje med jin in jang.

Gibi so mehki in počasni, izražajo notranji mir in skladnost uma in telesa. Napetost se izmenjuje s sproščenostjo, gibanje z mirovanjem, s čemer masiramo notranje organe. Primerna je za vse starosti in oba spola.

VIDEO: Zdravilni qigong Da Wu

Zdravilni qigong mix

Za vas smo pripravili kratko mešano qigong vajo, ki vključuje različne elemente sedmih zdravilnih qigong vaj. Vaje so skrbno izbrane in primerne za vse generacije. Zahtevnost se stopnjuje od lažjih k bolj zahtevnim, vse pa dobrodejno učinkujejo na zdravje in dobro počutje. Vaje krepijo mišice, kite in kosti, spodbuja kroženje krvi in qija, blagodejno delujejo na hrbtenico, vrat, ramenski obroč in pas ter krepi notranje organe.

Vaja qigong mix omogoča, da vadeči spozna in občuti dobrobiti in značilnosti različnih qigong vaj, saj vključuje elemente naslednjih zdravilnih qigong vaj Kitajskega združenja za zdravilni qigong:

– Ba Duan Jin (Osem Brokatnih vaj),
– Wu Qin Xi (Igra petih živali),
– Yi Jin Jing (12 vaj za krepitev mišic, kit in kosti),
– Liu Zi Jue (Šest zdravilnih zvokov),
– Ma Wang Dui Daoyin Shu (12 vaj za odpiranje in uravnavanje pretoka življenjske sile qi po meridianih) in
– Daoyin Yangsheng gong Shi Er Fa ter
– Da Wu (Veliki ples).

VIDEO: Zdravilni qigong MIX

Osnovna qigong vaja - Daoyin Yangsheng Baojian Gong

Daoyin Yangsheng Baojian Gong

Daoyin (导引) je prvotno ime za Qigong (气功). Dao (导) pomeni usmeriti (疏导), odmašiti (通 导) in se nanaša na usmerjanje qija (导 气). Yin (引) pomeni razširiti (引伸), voditi (引导) in raztezati telo (引 体).

Yangsheng (养生) pomeni poskrbeti za svoje telo tako, da lahko živimo dolgo in ostanemo zdravi. Izraz Yangsheng pomeni, da celostno razvijamo potencial življenjske sile, ki je v človeku, in obenem upoštevamo načeli zmernosti (节) in harmonije (和), da telesu ne povzročimo škode.

Daoyin in Yangsheng sta vodili, ki ju je znameniti profesor Zhang Guangde (张广德 教授) iz Športne Univerze v Pekingu upošteval, ko je sredi sedemdesetih let ustvaril sklop vaj imenovanih Daoyin Yangsheng Gong. Ta sklop vaj temelji na temeljnih konceptih tradicionalne kitajske medicine (teorija jina in janga ter pet elementov, teorija o organskih sferah in z njimi povezanimi meridianih, razmerje qi-kri), obenem pa upošteva tudi izsledke sodobne medicine. Zato imajo vaje dokazan krepčilni učinek na telo, um in duha.

Z vadbo Daoyin Yangsheng Gong si namreč dokazano izboljšamo življenje, saj vplivamo na pretočnost meridianov z uravnavanjem uma, diha in telesnih gibov. Če smo zdravi, vaja deluje preventivno, v času bolezni pa kurativno in regeneracijsko, da si lahko čim prej spet povrnemo zdravje.

Sistem Daoyin Yangsheng Gong je leta 1992 prejel kitajsko državno nagrado za napredek na področju Športa, znanosti in tehnologije. Po svetu vaje izvajajo v več kot 60-ih državah, skupaj že več kot 4 milijone vadečih. Na pekinški športni univerzi je Daoyin Yangsheng Gong še danes obvezen del predmetnika, kar pomeni, da ga morajo usvojiti in vaditi vsi študentje in študentke, z namenom negovanja svojega zdravja.

VIDEO: Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa