Vabljeni k poslušanju ali ogledu pogovora o taijiquanu in qigongu v Sensinem podkastu Modra soba, ter z njima povezani tradicionalni kitajski medicini in njenemu sistemu ohranjanja zdravja, Organskih sferah in meridianih; o vplivu zaskrbljenosti in pretiranih čustev na telo; o povezavi življenjske energije (či) s krvjo; kaj o našem stanju pove bledica; katere točke na telesu bi si morali vsakodnevno masirati in še marsikaj zanimivega.

Voditeljici Maji Megla, avtorici, novinarki, založnici in publicistki, se iskreno zahvaljujeva za povabilo in pogovor. Več o njej si lahko pogledate na njeni spletni strani.

Kdo sta Chen in Tina?

Chen Shi Ning

Chen Shining (beri Čen Šining), ki je po izobrazbi univ. dipl. inženir strojništva, je kitajski mojster taijiquana.

Od devetih stopenj oz. duanov znanja borilnih veščin taijiquana, je nosilec mojstrske sedme stopnje, ki jo je pridobil pred zahtevno kitajsko državno komisijo za borilne veščine (Wushu) v Pekingu. Je edini mednarodni sodnik za kitajske borilne veščine wushu v Sloveniji. Obenem je predsednik Qigong združenja Slovenije, član strokovnega in promocijskega odbora pri Mednarodni zvezi za zdravilni qigong (IHQF) ter mednarodni sodnik najvišje kategorije (A) pri IHQF, ter nosilec 6. DUAN-a pri IHQF.

Shi Ning v njegovem imenu pomeni mir sveta. Odraščal je v Šanghaju na Kitajskem. Oče je bil profesor na univerzi, kjer so poučevali tradicionalne kitajske borilne veščine, mama pa je kot profesorica na isti univerzi predavala o njihovih filozofskih vidik. Oba starša sta že od malega vadila taijiquan in qigong. Tudi Chen je začel s kitajskimi borilnimi veščinami že v rani mladosti, se učil od staršev ter uril pri različnih učiteljih in mojstrih na Kitajskem. Taijiquan in qi gong v Sloveniji poučuje že več kot 30 let. Poleg tega je njegova strast preučevanje različnih vidikov modrosti Knjige premen (I Ching).

Je prevajalec, in kot edini Kitajec v Sloveniji, tudi zapriseženi sodni tolmač za kitajski jezik.

Tina Hribar

Tina Hribar je univ. diplomirana sociologinja, ki je s qigongom in taijiquanom aktivno začela pri 35 letih.

Je vodja inštruktorjev pri Qigong združenju Slovenije, dolgoletna učiteljica taijiquana in qigonga v šoli mojstra Chen Shininga, nosilka 4. Duan-a pri IHQF in dobitnica osmih zlatih medalj v šestih različnih kategorijah na treh evropskih igrah v zdravilnem qigongu (Belgija 2015, Francija 2016 in Velika Britanija 2018).

Tina je v mladosti trenirala športni ples, vendar je bila zaradi poškodb po več letih primorana opustiti aktivne treninge. Obenem jo je že od rane mladosti privlačila azijska kultura in meditativne prakse vzhoda. Zato se je pri dvajsetih prvič in nato še večkrat odpravila na duhovno potovanje v Indijo, ter se v ašramu učitelja Sathya Sai Babe poglabljala v globine duha in raziskovala načine in tehnike za umirjanje uma. Po petnajstih letih raziskovanja jogijske filozofije, jo je pot pripeljala na Kitajsko. V kitajskih veščinah taijiquana in qigonga je našla idealno kombinacijo, ki je združila njeno ljubezen do gibanja in meditacije v eno in našla svoje poslanstvo v učenju in poučevanju veščin taijiquana in qigonga.

Drugače se ukvarja s finančnim poročanjem na evropskih projektih. Prevedla pa je tudi knjigo Obladovanje nemirnega uma, avtorice Phyllis Krystal.

Video: