Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Hladna rosa (寒露,Hánlù), 17. sončno obdobje (8.10. – 23.10.2021)

Hladna rosa (寒露,Hánlù), 17. sončno obdobje (8.10. – 23.10.2021)

Hladna rosa (寒露,Hánlù) je 17. sončno obdobje, ki traja od 8.10. do 23.10.2021.

V času hladne rose se v zgodnjem jutranjem času zgosti megla, ob mraku pa zunanja temperatura naglo pade. V tem obdobju je tudi manj padavin, zato je ozračje bolj suho, dnevi so še zelo topli, noči pa izjemno mrzle, kar vse skupaj močno obremeni pljuča.

Zato tradicionalna kitajska medicina (TKM) v tem obdobju svetuje, da uživamo hrano, ki neguje yin energijo pljuč in želodca, kot recimo sezam, orehe ipd. Poleg tega je zelo priporočljivo, da namakate noge v vroči vodi, da preženete mraz iz telesa, ki v daljšem obdobju poškoduje yang qi (energijo yang) v telesu. V vodo lahko dodate sol ali ingver, da pospešite cirkulacijo, kar še dodatno prežene mraz iz telesa.

Podrobne nasvete o tem katero hrano izbrati v času jeseni, katere akupresurne točke masirati in kakšne qigong vaje izvajati, si preberite v našem članku na tej povezavi.

Lahko se nam pridružite tudi na našem že 5. tajiquan in qigong vikend oddihu v Termah Dobrna (19. do 21. 11.2021), kjer bomo vso pozornost namenili skrbi za zdravje v času jeseni in zime.

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.