Poletni solsticij (夏至 Xiàzhì) je praznik, ki ga že od davnine naprej obeležujemo tako na zahodu kot na vzhodu, na Kitajskem velja celo za enega najstarejših praznikov.
Na ta dan je noč najkrajša in dan najdaljši. Skoraj 17 ur smo deležni blagodejne svetlobe, saj je Zemljina os tedaj najbolj nagnjena proti Soncu. Beseda solsticij izvira iz latinske besede ‘solstitium’, ki pomeni ‘sonce miruje’.
Stara ljudstva so verovala, da so energije na ta dan še posebej enkratne in močne. Tudi voda, naj bi delovala čudežno, meja med snovnim in subtilnim pa je najtanjša, zato se hitreje manifestirajo dobrodejne namere, pravijo stara izročila. Od tod izvirajo tudi različni obredi na ta dan, vsi pa so povezani s čaščenjem narave. Po poletnem solsticiju se začne dan spet krajšati in stara ljudstva so verovala, da bo zakurjen ogenj na kresno noč soncu pomagal ohraniti in okrepiti njegovo moč. Kresove so prižigali na vrhovih hribov, da bi bili tako čim bližje nebu.

KAKO POSKRBETI ZA ZDRAVJE (ZDRAVO SRCE) POLETI PO NAČELIH TKM?

Kitajci pravijo, da je na dan poletnega solsticija prisotno največ energije Yang (yang qi). Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) je priporočljivo, da se v tem obdobju odpravimo spat pozneje in vstajamo bolj zgodaj zaradi poletnega viška energije yang.

Organ, ki mu moramo v času poletja nameniti posebno pozornost, je SRCE. Srce je (po TKM) kralj vseh organov, zato se ostali organi zanj žrtvujejo in mu dajejo energijo, da bi ohranjali njegovo ravnovesje. Parni organ srca (in meridian) je tanko črevo. Želodec je njegov “otrok”, zato je tudi srce v dobrem stanju, če je želodec zdrav. Jetra so njegova “mati”. Stres izčrpa jetra in kadar je človek nenehno v stresu, jetra ne morejo več podpirati srca. Skratka, če želimo krepiti srce, moramo poskrbeti tudi za prebavne organe, predvsem za jetra in želodec.

Možni znaki deficita energije srca (TKM):
Jezik je čutni organ, povezan s srcem: stanje srca je razvidno iz jezika. Jezik je zdrave rdeče barve, če je srce v ravnovesju. Če srcu primanjkuje krvi, je jezik lahko blede barve. Če je v srcu preveč toksične toplote, postane temno vijoličast. Razpoke ali črte po sredi jezika nakazujejo na morebitne težavo v delovanju srca.

HRANA
Grenak okus je povezan s srcem: če vam prija grenka hrana, to lahko pomeni, da vas srce prosi za podporo.
Za krepitev srca, je občasno dobro pojesti tudi kaj slanega (ne pretiravati), primerna je tudi hrana bolj kislega okusa, maščobam pa se je bolje izogniti.

Hrana, ki pop TKM krepi in podpira srce je naslednja:
Lubenica, jagode, paradižnik, šampinjoni, brokoli, češnje, rdeča jabolka, pesa, rdeča leča in rdeč fižol, kumina, fige.

Na splošno pa uživajte čim manj ali nič (belega) sladkorja, živalskih izdelkov in pšenice, ker močno gostijo kri. Po sedmi uri zvečer se obrokom rajši odpovejte, popoldan pa uživajte čim več zelenjave. Popoldan ali po obroku so najboljši lubenica, ananas in melona, drugo sadje po obroku ali po tretji uri rajši preskočite, če želite, da telo pravilno prebavi hrano in jo presnovi ter spremeni v energijo. V poletnem času ne pozabite na magnezij! Fige so polne magnezija in zdaj si bomo lahko privoščili sveže. Najbolje so v dopoldanskem času.

PIJAČA

Za dobro celostno zdravje in zdravje naših prebavnih ter presnovnih organov, ter zdravje srca, je poleti najboljše piti toplo ali mlačno tekočino, najboljše vodo. Poleti zato NE PIJTE mrzle vode ali vode z ledom, temveč mlačno ali toplo vodo. Najboljše je, če vodo prekuhate 15 minut, saj se takrat iz nje izločijo škodljive snovi. Poleg tega prekuhana voda spodbuja prebavni ogenj. Pijte po požirkih, da ne obremenite ledvic.

 Verjetno ni treba poudarjati, da se še posebej velja izogniti gaziranim sladkim pijačam, ki so zdravju škodljive še na druge načine.

Z ledeno mrzlimi pijačami namreč dopustimo, da v telo vdreta mraz in vlaga, kar v zimskih mesecih občutimo kot njun prebitek, slednje pa močno šibi naš imunski sistem, zato hitreje zbolimo, v telesu pa se nabira preveč sluzi, kar telesu,  milo rečeno, ne ustreza.

Sluz in mraz se močno nabirata v telesu, če poleti pojemo preveč sladoleda, zato malo popazite. Težko rečemo, da se mu povsem odpovejte, čeprav bi pa bilo skorajda najboljše tako. Bodite zmerni. 😉

Če želimo krepiti imunski sistem, moramo poskrbeti predvsem za želodec in vranico in ne samo za pljuča.

Tisti, ki smo se navadili na pitje tople vode, sploh ne moremo več uživati mrzle. Če menite, da ne bo šlo, vseeno poskusite. Počasi in vztrajno. Obljubimo, da vam bo uspelo. Že s tem boste ogromno naredili za svoje zdravje, saj mrzla tekočina škoduje tudi srcu, ki je v poletni vročini še posebej izpostavljeno.


Tradicionalna kitajska medicina je res zakladnica praktičnega, uporabnega znanja. Če redno vadimo qigong in taijiquan pri tem pa upoštevamo še nekaj prehranskih nasvetov, lahko zdravje v veliki meri vzamemo v svoje roke.

TELESNA DEJAVNOST
Pot (znoj) je “tekočina” srca: potenje je telesna tekočina, srce pa nadzira telesne tekočine. Če se preveč potite, to lahko nakazuje na pomanjkanje energije srca (deficit qi-ja srca). Po drugi strani pa lahko tudi telesne dejavnosti, pri katerih se pretirano znojite, povzročijo deficit energije srca, pri čemer izgubljamo energijo yang, ki jo moramo poleti shraniti za mrzle zimske dni. Kot vidite Kitajska modrost vedno znova zagovarja zmernost in uravnoteženost na vseh področjih življenja.

QIGONG 6 ZDRAVILNIH ZVOKOV: 呵字诀 Zvok he (izgovarjamo ga kot: hə)

Torej, kot ste verjetno že sami opazili, sta najboljši obliki vadbe za vse letne čase prav taijiquan in qigong, zato vam v poletnem času svetujemo tudi izvajanje qigong vaje 6 zdravilnih zvokov, ki uravnovesi delovanje notranjih organov, še posebej pa vajo za srce in izgovarjanje zdravilnega zvoka, ki ga krepi. Teorija tradicionalne kitajske medicine namreč pravi, da se srce odziva na zvok HE, in da izdihovanje zvoka HE pomaga srcu, da se znebi motnega qija in s tem uravnava njegovo delovanje.

Dvigovanje in spuščanje rok aktivira notranjo energijo in spodbudi delovanje ledvic, ki po tradicionalni kitajski medicini ustrezajo elementu vode. Voda pomaga odstranjevati patogeni ogenj iz srca (oziroma presežek ognja), ki se zato spusti navzdol in ogreje vodo v ledvicah. Takšna interakcija uravnava in krepi delovanje tako srca kot tudi ledvic.
VIDEO PRIKAZ VAJE. Vaja zacsrce je druga po vrsti.

Kaj še lahko storimo za dobro počutje?
POLETI je priporočljivo tudi prhanje s toplo vodo vsaj enkrat dnevno, še boljše pa je knajpanje, ki ga še lažje izvajamo poleti kot pozimi, če nismo že prej navadili telesa na mrzlo vodo.

VESELJE IN SRCE
Čustvo srca je veselje. Ko se iskreno veselimo, s tem krepimo svoje srce, ki najbolj trpi, kadar v našem življenju primanjkuje radosti.

Deficit energije srca se lahko kaže tudi v obliki nespečnosti ali v motnjah spanca zaradi intenzivnih sanj. Težje se osredotočimo, ne moremo jasno razmišljati, postajamo pozabljivi in spomin opeša. Zato je izjemno pomembno, da v življenju ohranjamo pozitivno naravnanost in se veselimo lepote življenja, ki je v nas. 

Po TKM je srce središče zavedanja sebe, povezujemo ga z duhom ali dušo, pa tudi z umom. Samozavedanje, sposobnost, da sklepamo pristne odnose z drugimi in živimo izpolnjeno, srečno življenje, je pot do srečnega in zdravega srca. Pot k sreči si zagotovimo tako, da svoje življenje izpolnimo s smislom in namenom, se poglobimo v svoje bistvo in čutimo povezanost s seboj, drugimi, z naravo, planetom in stvarstvom.
In ne pozabimo na smeh, ki je pol zdravja. Predvsem pa sebe in svojih težav ne jemljimo preveč resno. Saj veste, težave pridejo in odidejo, kakor mimoidoči oblaki. Potem se nebo spet razjasni.
Še ne mali namig našega mojstra: v poletnem času si privoščite nekaj lepega in dobrodejnega, tisto, kar si vaše srce zaželi!

Prijetno poletje, tokrat bomo skupaj ves čas!