Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Jesensko enakonočje (秋分, Qiūfēn), Praznik sredine jeseni (中秋節) in lunini kolački

Jesensko enakonočje (秋分, Qiūfēn), Praznik sredine jeseni (中秋節) in lunini kolački

Jesensko enakonočje (秋分, Qiūfēn) in Praznik sredine jeseni (中秋節)

Happy Mid-Autum Festival!

Danes (23.9.2018) po gregorijanskem koledarju z jesenskim enakonočjem vstopamo v letni čas jeseni, po kitajskem lunarnem koledarju pa v 16. sončno obdobje, imenovano tudi  (秋分, Qiūfēn).

V tem obdobju pa na petnajsti dan osmega meseca po lunarnem koledarju (letos torej 24.9.2018) na Kitajskem in drugod po Aziji slavijo še en pomemben in celo drugi največji praznik. Imenuje se “PRAZNIK SREDINE JESENI” ali “Praznik žetvene lune” (中秋節, Zhōngqiū jié). Na ta večer je luna najbolj okrogla in svetla v celem letu.

Začetki čaščenja lune segajo v čas dinastije Shang (1600-1046 pr. n. št.), dejansko pa so praznik lune in žetve začeli praznovati v zgodnjem obdobju dinastije Tang (618-907 n.št.). Tradicija se je spreminjalo in prilagajala času in navadam, vendar najbolj značilna jed tega dne ostaja priljubljena še danes. To so lunini kolački!

Moon Cake

Lunini kolački so najbolj značilna jed praznika sredine jeseni. So različnih okusov, nadevov, odvisno od regije.

V kitajski kulturi okrogla oblika predstavlja popolnost in združitev. Danes si ljudje v krogu družine in prijateljev podarjajo lunine kolačke z namenom, da drug drugemu zaželijo dolgo in srečno življenje.

Zanimivosti o Prazniku sredine jeseni in luninih kolačkih si lahko ogledate na tej povezavi.

Želimo vam vsega dobrega obilo in polno!
Shining Chen z učitelji

Dolgoletno raziskovanje, veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem pa do qigonga, taijiquana, zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot sta taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.