Prvo sončno obdobje v letu naznanja začetek pomladi. Tudi letos se tako kot lani, pri nas začne 4. februarja in traja do 19. februarja 2024.
Kaj so sončna obdobja?

Stari Kitajci so gibanje sonca razdelili na 24 obdobij. Vsako sončno obdobje ima svoje ime, ki opisuje značilnost podnebja in procesov v naravi v naslednjih 14-ih dneh. Od leta 2016 je koncept 24-ih sončnih obdobij uvrščen pod UNESCOvo zaščito nesnovne kulturne dediščine. Več o sončnih obdobjih si lahko preberete v našem prispevku na tej povezavi.


Lìchūn (立 春) ali “Začetek pomladi” je torej prvo sončno obdobje v letu. pomeni začetek, postavljanje temeljev,  Chūn pa pomeni pomlad. Ta dan naznanja novo obdobje odpiranja in rasti, saj sledi obdobju zime, ki je bila namenjena počitku ter ohranjanju in zbiranju energije.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) priporoča, da se v tem obdobju uskladimo s cikli narave in poskrbimo ter negujemo tudi yang qi (阳气) v telesu. Obsežne uporabne nasvete bomo z vami delili v našem prihodnjem prispevku, tokrat pa boste spodaj našli nekaj zanimivosti in povezavo na qigong vajo za krepitev jeter.

V naših prispevkih za obdobje zime smo večkrat poudarjali kako pomembno je krepiti ledvični qi, da se kasneje izognemo težavam, ki so značilne za obdobje pomladi (spomladanska utrujenost). V tem prehodnem času, je zaradi mraza še vedno priporočljivo krepiti ledvice in pljuča kot tudi tudi  jetra. Ko po gregorijanskem koledarju šele vstopimo v pomlad (21.3.), smo po lunarnem kolesarju že sredi pomladi, ki se konča v začetku maja.

Naj vas spomnimo, da je v okviru našega tri dnevnega vikend oddiha (15.-13.3.) v Termah Dobrna, na sporedu tudi QIGONG DELAVNICA ZA POMLAD, ki je pripravljena s posebno skrbjo za krepitev telesa in organov v času pomladi. Za pred-prijave do 5. februarja velja posebni 20% popust!

Več o tem kako skrbeti za jetra po načelih TKM, za vas pripravljamo v naslednjem prispevku, ki bo kasneje objavljen v rubriki članki. Tokrat si lahko preberete nekaj zanimivosti obdobja pomladi in poskusite qigong vajo, ki uravnoveša energijo jeter.


ZNAČILNOSTI POMLADNEGA OBDOBJA
 • Yin organ: Jetra
 • Yang organ: Žolčnik
 • Letni čas: Pomlad
 • Element: Les
 • Barva: Zelena
 • Smer neba: Vzhod
 • Okus: Kislo
 • Čutni organi: Oči
 • Čustvo: Jeza
 • Vremenski pojav: Veter

 

ZDRAVILNI QIGONG ZA JETRA: Zdravilni qigong 6 zdravilnih zvokov
嘘字诀 Zvok xü (śü)
 • Teorija tradicionalne kitajske medicine pravi, da zvok ‘xü’ blagodejno vpliva na jetra, izdih in izgovarjanje ‘xü’ pa pomaga očistiti organ nečistega qija in uravnavati njegovo delovanje. Na široko odprte oči pomagajo očistiti jetrni meridian in izboljšujejo vid.
 • Iztegovanje rok izmenično na levo in desno stran spodbuja delovanje jeter ter izboljšuje pretok krvi in qija.
 • Obračanje telesa na levo in desno krepi organe v predelu pasu in trebuha. Hkrati izboljšuje tudi gibljivost pasu in kolen ter prebavo. Poleg tega uravnava in naredi pretočen pasni meridian (pasni meridian ali Daimai je eden od osmih posebnih meridianov, ki obkroža pas. Je edini meridian na človeškem telesu, ki poteka vodoravno). Pasni meridian regulira ostale meridiane in s tem omogoči, da qi nemoteno teče navzgor in navzdol po celem telesu.

Video prikaz vaje. Več o različnih vrstah qigonga si preberite na TEJ POVEZAVI.

Želimo vam obilje vsega dobrega!