“Pomladansko enakonočje” (春分 Chūnfēn) je 4. sončno obdobje po lunarnem koledarju, ki se tudi letos začne 20. marca in traja do 4. aprila 2022.
Enakonóčje (tudi ekvinókcij) je astronomski pojav v katerem ekvatorialna ravnina zaide čez sončevo središče, kar pomeni da sta dan in noč približno enako dolga po vsem svetu. To se spomladi zgodi okoli 20. marca (na severni polobli spomladansko enakonočje in začetek pomladi, obratno na južni polobli). Če sta dan in noč enako dolga, pomeni, da sta energiji yin in yang na ta dan v popolnem ravnovesju.

Vsako sončno obdobje lahko razdelimo na dodatna tri obdobja, ki si v tem obdobju v naslednjih 14-ih dneh sledijo v naslednjem vrstnem redu:

  • Prvo obdobje 玄鳥至: “Temne ptice se vračajo”, pomeni ptice selivke (predvsem lastovice) se vračajo v naše kraje.
  • Drugo obdobje 雷乃發聲: “Grmenje” naznanja morebitne pomladanske nevihte.
  • Tretje obdobje 始電. “Bliskanje se začenja”, se nanaša tako na strele kot na bolj prijetno novico, da se dnevi vse do Poletnega solsticija občutno daljšajo in v naše življenje prihaja vse več svetlobe.

Na Kitajskem so v času dinastije Zhou (1122 pr.n.št. – 256 pr.n.št.) na današanji dan izvajali obrede čaščenja sonca (v času jesenskega enakonočja pa obrede čaščenja lune).

Nasvet za zdravje in dobro počutje

V tem obdobju moramo še posebej paziti, da ohranjamo mirno kri, saj so kri in hormoni zdaj najbolj izpostavljeni in se krvni pritisk hitreje poviša, možne so tudi težave z bolečimi ali nerednimi menstruacijami, hemeroidi in težave, ki nastanejo zaradi čustvene preobčutljivosti.

V tem obdobju se izogibajte premastni, prevroči ali premrzli hrani. Podrobnejše nasvete za zdravje v času pomladi bomo z vami delili v naslednjem prispevku.

Povezavo na video prispevke in nasvete z vajami za krepitev imunskega sistema ter dobrega počutja, pa najdete na TEJ POVEZAVI, če ne vadite z nami med tednom ali med vikendi.

Skratka vstopamo v še eno obdobje, ki je idealno za vadbo veščin kot sta taijiquan in qigong. 🙂