V tem obsežnejšem članku z vami delimo obilo koristnih nasvetov kako poskrbeti za zdravje in dobro počutje v času pomladi. V njem boste izvedeli:
 • kakšne so značilnosti pomladi,
 • kateremu organu je treba nameniti več pozornosti in zakaj,
 • kaj in kdaj jesti v tem času,
 • kako poskrbeti za dober spanec,
 • katere vaje je priporočljivo izvajati v tem času, ter
 • katere akupresurne točke masirati. Vse to izveste v nadaljevanju članka.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) namreč priporoča, da se v vsakem obdobju uskladimo s cikli narave in poskrbimo ter negujemo tudi yang qi (阳气) v telesu. Ker pomladi vlada element lesa, moramo skrbeti za zdravje naših jeter, ki so tesno povezana z obdobjem pomladi in elementom lesa.


ZNAČILNOSTI
 • Yin organ: Jetra
 • Yang organ: Žolčnik
 • Letni čas: Pomlad
 • Element: Les
 • Barva: Zelena
 • Smer neba: Vzhod
 • Okus: Kislo
 • Čutni organi: Oči
 • Čustvo: Jeza
 • Vremenski pojav: Veter

Po TKM jetra skrbijo in uravnavajo pretok življenjske energije (qija) po telesu, skladiščijo kri (ki prenaša qi po telesu) in podpirajo delovanje ostalih notranjih organov, okončin in tkiv. Ko smo budni, dovajajo kri v mišice, med spanjem pa se krvi vrne v jetra, da jo prečistijo. Parni organ povezan z jetri je žolčnik.

Čutni organ povezan z jetri so oči. Povezane so s solznicami, saj skrbijo, da so oči dovolj vlažne. Težave z očmi (motnje vida, rdeče, suhe ali pekoče oči) nas lahko opozarjajo, da je treba popaziti na jetra.

Jetra vplivajo na rast nohtov. Kakršnekoli spremembe na nohtih so zato vedno znamenje, da se nekaj dogaja z našimi jetri.

Prav tako so z jetri povezane tetive. Po TKM moč izvira iz tetiv in ne mišic. Kri iz jeter hrani in vlaži tetive, kar nam omogoča lahkotno  gibanje. Raztezanje in krčenje  je odvisno od dobre prekrvavljenosti. Če je krvi premalo, so tetive osušene, kar povzroča tudi krče v mišicah, otrdelost in trzanje.

Jetra so povezana tudi z rodili. Pri ženskah vplivajo na menstrualni cikel. Če je jetrnega qija premalo, so mesečne krvavite preblage, menstruacija zaostaja, ali pa je neredna. Če qi stagnira, ali je v jetrih prisotna patogena toplota, so krvavitve običajno premočne in boleče, v obeh primerih pa je lahko prisoten tudi PMS. Skratka, pri kakršnihkoli ginekoloških težavah je vedno potrebno preveriti tudi jetra.

Pravijo, da v jetrih biva tudi naša zavest, zato vplivajo na občutek za smisel in cilj našega življenja,  na sposobnost načrtovanja in ustvarjanje življenjske vizije.

Povezana so tudi s čustvom jeze. Če ste pogosto razdražljivi, se hitro ujezite in se le stežka sprostite in prepustite toku, lahko pomeni, da so vaša jetra preobremenjena. Če tovrstno razpoloženje postane kronično in se pogosto pojavlja, lahko škoduje delovanju jeter. Razlog več, da se naučimo pravilno skrbeti zanje.

Na kratko. Če hrepenite po kisli hrani, ste pogosto pod stresom in se zlahka ujezite, potem vaša jetra potrebujejo podporo. Deficit jetrnega qija pa se lahko kaže tudi kot spomladanska utrujenost.

V naših prispevkih za obdobje zime smo večkrat poudarjali kako pomembno je krepiti ledvični qi, da se kasneje izognemo težavam, ki so značilne za obdobje pomladi (spomladanska utrujenost).

Nekaj nasvetov smo zbrali za vas in prepričani smo, da boste tudi zase našli kaj uporabnega:

NAPOTKI ZA KREPITEV JETER

Ohranjanjte mirno kri, še posebej spomladi, ko se prebujajo nove energije.
– V svoj vsakdan vključite razgibavanje in sprehod v naravi. Qigong in taijiquan poskrbita za celostno zdravje in tudi za posamezne organe. V nadaljevanju prispevka vam predstavljamo qigong vajo, ki dobrodejno vpliva na jetra.
– Po TKM zelena barva blagodejno vpliva na jetra, zato boste v pozni pomladi lahko uživali v obilju zelene barve med sprehodom v naravi.
– Privoščite si masažo. Vsak dan pa masirajte (tapkajte) po meridianih. Saj veste, da na naših tečajih to redno počnemo.
– Še posebej temeljito zmasirajte meridian jeter in stimulirajte ključno akupunkturno točko na meridianu jeter ‘Taichong’ (Li 3), na obeh nogah. Če pri pritiskanju čutite bolečino, pomeni, da osvobajate jetrni qi, kar je odlično! Točka ‘Taichong’ spodbuja delovanje jeter in prebavo.
– Izogibajte se uživanju alkohola, ki močno obremeni jetra.
– Solze so lahko zdravilne, saj se v njih nabirajo toksini, ki jih s solzenjem sprostimo in očistimo iz telesa.

PREHRANA V ČASU POMLADI

KDAJ JESTI?

V tem času (ali pa vedno) se je dobro izogniti poznim večerjam (po sedmi uri zvečer), ki dodatno razdražijo žolč in jetra.
Jetra so namreč aktivna med 01:00 in 03:00 uro zjutraj, žolčnik pa prej, od 11:00 do 01:00 zjutraj. Ker oba organa skrbita za razstrupljanje telesa, vas bosta v primeru poznih večerij opomnila tudi tako, da bosta v tem časovnem obdobju motila vaš spanec, vas zbujala in vas opozarjala, da morate bolj skrbeti za ravnovesje in zdravje.

KAJ JESTI?

– Kisla hrana (zjutraj si pripravite napitek iz sveže iztisnjene limone pomešane z malo tople vode).
– Uživajte več sveže (predvsem zelene) zelenjave,
– regrat (čisti kri in neguje jetra), kopriva, radič, solata, rukola, kodrolistnati ohrovt, zelena,
– artičoke, pesa in korenje, brokoli in cvetača, zelje, čebula, daikon, avokado,
– limona, limeta, grenivka, jabolka in ingver (ingver je yang hrana, ki hrani kri, izboljšuje cirkulacijo in učinkuje antibakterijsko ter protivnetno in čisti telo)
– proso, ajda,
– bazilika, janež, majaron, rožmarin, ingver, črni poper, poprova meta, kurkuma, angelika
– kalčki, semena
– črni fižol (ki odpravlja odvečno vlago in patogeno toploto iz telesa)
– Priporoča se uživanje B-kompleksov in vitamina C, ki pomagajo pri delovanju in čiščenju jeter.

Predvsem pa se je v tem obdobju dobro izogniti sladkorjem, kavi in kakavu, mlečnim izdelkom, izdelkom iz testa (kruhu in pecivu), ter alkoholu. No roko na srce, to velja celo leto. 😉

Na splošno velja, da jetra znajo odpuščati naše napake, vendar le do neke mere, zato jih rajši ne preizkušajte preveč. Bodite ljubeči in se smejte skupaj z njimi ali pa jim privoščite zdravilni zvok, ki uravnava delovanje jeter in prečisti qi.

ZDRAVILNI QIGONG ZA JETRA:
(BDJ攒拳怒目) Povečati si moč s stisnjenimi pestmi in na široko odprtimi očmi

To je sedma vaja iz serije zdravilnega qigonga Ba Duan Jin (Video Osem brokatnih vaj).

Naj oči široko odprte strmijo v stisnjene pesti, ko jih potisnemo navzven. S prstmi na nogah zgrabimo tla, sukamo pas in uporabimo moč od ramen do pesti. Zgornji del telesa naj bo vzravnan. Sprostimo ramena in rahlo upognimo komolec, da pošljemo moč v sprednji del pesti.

TKM jetra povezuje z očmi, kitami in tetivami in krvjo. Ko oči široko odpremo, spodbudimo meridian jeter, izboljšamo krvni obtok in negujemo qi. Z vajo spodbudimo tudi meridian Du, točke shue xue ter vse meridiane rok in nog. Utrjujemo tudi mišice in krepimo telesno moč.

ZDRAVILNI QIGONG IN ZVOK ZA JETRA: (LZJ) Šest zdravilnih zvokov

– Teorija tradicionalne kitajske medicine pravi, da zvok ‘xü’ blagodejno vpliva na jetra, izdih in izgovarjanje ‘xü’ pa pomaga očistiti organ nečistega qija in uravnavati njegovo delovanje. Na široko odprte oči pomagajo očistiti jetrni meridian in izboljšujejo vid.

– Iztegovanje rok izmenično na levo in desno stran spodbuja delovanje jeter ter izboljšuje pretok krvi in qija.

– Obračanje telesa na levo in desno krepi organe v predelu pasu in trebuha. Hkrati izboljšuje tudi gibljivost pasu in kolen ter prebavo. Poleg tega uravnava in naredi pretočen pasni meridian (pasni meridian ali Daimai je eden od osmih posebnih meridianov, ki obkroža pas. Je edini meridian na človeškem telesu, ki poteka vodoravno). Pasni meridian regulira ostale meridiane in s tem omogoči, da qi nemoteno teče navzgor in navzdol po celem telesu.

Video prikaz vaje.

Želimo vam obilje vsega dobrega!