Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Praznik sredine jeseni (中秋節) in lunini kolački

Praznik sredine jeseni (中秋節) in lunini kolački

Praznik sredine jeseni (中秋節)

Happy Mid-Autum Festival!

Na petnajsti dan osmega meseca po kitajskem lunarnem koledarju (letos 1. oktobra) na Kitajskem slavijo in drugod po Aziji slavijo še en pomemben in celo drugi največji praznik Praznik sredine jeseni ali Praznik (žetvene) lune (中秋節, Zhōngqiū jié). Na ta večer je luna najbolj okrogla in svetla v celem letu.

Začetki čaščenja lune segajo v čas dinastije Shang (1600-1046 pr. n. št.), dejansko pa so praznik lune in žetve začeli praznovati v zgodnjem obdobju dinastije Tang (618-907 n.št.). Tradicija se je spreminjalo in prilagajala času in navadam, vendar najbolj značilna jed tega dne ostaja priljubljena še danes. To so lunini kolački!

Moon Cake

Lunini kolački so najbolj značilna jed praznika sredine jeseni. So različnih okusov, nadevov, odvisno od regije.

V kitajski kulturi okrogla oblika predstavlja popolnost in združitev. Danes si ljudje v krogu družine in prijateljev podarjajo lunine kolačke z namenom, da drug drugemu zaželijo dolgo in srečno življenje.

Zanimivosti o Prazniku sredine jeseni in luninih kolačkih si lahko ogledate na tej povezavi.

Želimo vam vsega dobrega obilo in polno!
Shining Chen z učitelji

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.