Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Ustvarimo notranje ravnovesje, 2.del

Ustvarimo notranje ravnovesje, 2.del

Ustvarimo notranje ravnovesje, 2. del

V prvem delu članka smo pripravili nekaj kratkih, upamo, da spodbudnih nasvetov za krepitev imunskega sistema, predvsem pa smo vas želeli spodbuditi k redni vadbi taijiquana in qigonga. Ko se enkrat zavedamo njunega blagodejnega delovanja na naše telo, um in duha, si zagotovo vsak dan vzamemo čas za vajo, ki tako učinkovito prispeva k ravnovesju telesa, uma in duha.

Človekovo največje bogastvo je notranji mir in notranje zadovoljstvo, ki izvira iz nas in ga ne pogojujejo zunanje okoliščine. Če smo nenehno usmerjeni v zunanji svet in se odzivamo na vsak dražljaj iz okolja, je naše razpoloženje vedno odvisno od dogajanja okrog nas, kar na dolgi rok ruši naš mir in posledično naše zdravje.

Zakaj? Modri menih Thich Nhat Hanh pravi takole:

»Nekdo me je vprašal: »Te nič ne skrbi kam drvi ta svet?«  Dopustil sem si, da najprej vdahnem, šele nato sem odgovoril: »Najpomembnejše je, da tesnobi, ki se pojavi, kadar razmišljaš o dogajanju v svetu, ne dopustiš, da preplavi tvoje srce. Kadar je tvoje srce polno tesnobe, lahko zboliš in ne boš več mogel pomagati drugim.« Na svetu je veliko žarišč, kjer divjajo večje in manjše vojne in zaradi tega lahko hitro izgubimo dušni mir. Tesnoba in panika sta bolezni našega časa. Nenehno nas nekaj skrbi. V skrbeh smo zaradi sebe, družine, prijateljev, zaradi dela in dogajanja po svetu. Če skrbem dopustimo, da vstopijo v naše srce, slej ali prej zbolimo.«

Če torej čutimo, da nas hitre, jezne ali črnoglede misli začnejo obvladovati, jih ozavestimo in si vzamimo nekaj trenutkov za globoko, trebušno dihanje, da vzpostavimo nadzor nad svojim umom.

Qigong ob jezeru v družbi labodov

KRATKA IN UČINKOVITA VAJA ZA OHRANJANJE NOTRANJEGA MIRU
Ob vdihu počasi dvigujte roke navzgor, stran od telesa in jih za kratek čas zadržite nad glavo z dlanmi obrnjenimi navzdol, ob izdihu, roke počasi spuščajte navzdol pred telesom. To ponovite vsaj trikrat oziroma tolikokrat, kolikor je potrebno, da spet začutite sebe. Ob vdihu si zamislite zlato ali rožnato svetlobo, ki obdaja vaše telo, srce in glavo in se širi navzven, ob izdihu, telo, srce, in glavo še dodatno v mislih izpolnite z zlato ali rožnato svetlobo. Ob vdihu si v mislih izrecite besedo: »MIR« ob izdihu pa besedo »SPROŠČENOST« in vsakokrat močneje začutite kako vaše telo in srce preplavljata mir in sproščenost.

Želimo vam miren in sproščen teden. Ostanite zdravi!

Povezava do 1. dela

Opomba: Tudi danes smo si vzeli malce več prostora za pisanje, saj je naše poslanstvo tudi, da se spomnimo in opomnimo, kaj lahko naredimo  za sebe in druge na poti k lepši sedanjosti in prihodnosti. 
Nasvete za dobro zdravje po načelih TKM lahko najdete tudi na našem blogu, ki ga z ljubeznijo pripravljamo posebej za vas.

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.