“Začetek poletja” (立夏 Lìxià) ali 7. sončno obdobje po lunarnem koledarju, traja štirinajst dni, od 5.5. do 21.5.

Lìxià, 立夏, naznanja, da se pomlad počasi poslavlja, saj 5. maja po kitajskem lunarnem koledarju nastopi trimesečno obdobje poletja, ki se konča 7. avgusta. To obdobje se znotraj treh mesecev deli na šest različnih obdobij in vsako ima svoje značilnosti.

V tem času v naravi narašča energija yang, ki doseže svoj vrhunec v času poletnega solsticija. Obilje energije yang se v naravi kaže kot naraščanje toplote, obe energiji zemlje in neba, yin in yang, se tedaj gibljeta navzgor in med seboj prepletata, kar omogoča bujno rastje, razcvétanje in zorenje. Za poletni čas so značilni tudi vročinski valovi in nevihte.

Tudi v človeku v tem obdobju narašča energija yang in prežame celo telo, močnejša je tudi prekrvavitev v mišicah, metabolizem se izboljša.

Srce je v času poletne vročine najbolj obremenjeno. Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) srce pripada letnemu času poletja, ki se v tem obdobju lahko tudi okrepi, če zanj primerno poskrbimo in ga zaščitimo ter negujemo njegovo yang energijo. Ne smemo dopustiti, da bi z njo razsipali. Ko poletje doseže svoj višek, moramo namreč še bolj paziti, da ohranjamo trezno glavo in ostanemo umirjeni, saj smo takrat pogosto razdražljivi, hitreje in z lahkoto se razjezimo in razburimo, kar še dodatno škoduje srcu in tudi drugim notranjim organom. Zato toplo priporočamo umirjeno vadbo tajiquana in qigonga v senci ali v zgornjih jutranjih urah in ob sončnem zahodu.

V času poletja je najbolj priporočljivo, da vstajamo zgodaj in se odpravimo spat pozneje, saj je dan zelo dolg, dnevne svetlobe pa je v izobilju.

Če se držimo teh nekaj osnovnih pravil načina življenja v času poletja, bomo obvarovali svoje zdravje in poskrbeli za dobro počutje.

Več o skrbi za zdravje v času poletja bomo z vami delili v enem izmed naših naslednjih prispevkov.

Prijetno, veselo in umirjeno pomladno/poletno razpoloženje!