24. SONČNIH OBDOBIJ

Stari Kitajci so gibanje sonca razdelili na 24 obdobij. Vsako sončno obdobje ima svoje ime, ki opisuje značilnost podnebja in procesov v naravi v naslednjih 14-ih dneh. Prvo sončno obdobje se imenuje Začetek pomladi, zadnje, štiriindvajseto, pa Veliki mraz. Sončna obdobja so vezana na kitajski lunarni koledar, ki ga Kitajci še vedno uporabljajo, seveda skupaj z gregorijanskim koledarjem.

Prav tako so vsi pomembni rituali in prazniki še vedno tesno povezani s sončnimi obdobji in lunarnim koledarjem, kot na primer, začetek novega leta in mnogo drugih pomembnih praznikov tekom leta.

Merila in kriteriji, ki so jih upoštevali pri razvoju tega sistema že pred več tisoč leti, so temeljila na osnovi opazovanja naravnih pojavov, spremembe letnih časov ter astronomskih pojavov. Koncept se je sprva razvijal na območju Rumene reke, zaradi uporabne vrednosti, pa se je to dragoceno znanje prenašalo iz roda v rod, saj je igralo izjemno pomembno vlogo v kmetijstvu in poljedelstvu, in se zato kmalu razširilo na celotno področje takratne Kitajske.

Danes ta sistem med meteorologi na mednarodni uživa ugled enega izmed petih velikih kitajskih izumov.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je 30. 11. 2016, sistem 24 sončnih obdobij uvrstila na seznam nesnovne kulturne dediščine.