V srcu, če je ta pravo,
je zmeraj prostora
za tisoč imenitnih stvari,
ki jih ljubiti mora
vse, kar živi.
– Tone Pavček

Dragi naši, bliža se čas dopustov in zasluženega oddiha. Namen dopusta je počitek in polnjenje izpraznjenih zalog energije. Idealno je tako, vendar se v praksi velikokrat pošalimo, da bi po dopustu potrebovali še teden dni dopusta, da se odpočijemo od dopusta. 🙂

Dopust je torej sinonim za počitek, sprostitev, regeneracijo, polnjene življenjskih baterij…Lahko se odpravimo na dopust v daljne kraje, v gore ali na morje. Vendar za tisti pravi počitek to niti ni potrebno. Vse je namreč odvisno od naše naravnanosti. Modrec je nekoč dejal, da smo na pravem dopustu le tedaj, ko se za trenutek odmaknemo od svojega ega. Nekaj minut takšnega ‘dopusta’ ima skorajda čudežne moči.

Kako to storimo? Načinov je več, vsi pa vodijo v polno prisotnost v telesu in srcu, tukaj in zdaj.

Vse v življenju kroži, prihaja in odhaja ter se nenehno spreminja. Naš pravi in resnični dom je naše srce, kamor vedno lahko vstopimo in se odpočijemo. To je tisto mirno mesto v nas, ki ga pogosto niti ne opazimo, ker našo pozornost preveč prevzameta zunanji in notranji hrup. Prav zato si moramo vsak dan vzeti nekaj časa, tudi če zgolj dve minuti, in poiskati tišino v sebi.

Pozornost usmerimo na področje srca, globoko vdihnemo in izdihnemo. Začutimo toplino. Dopustimo, da se v nas prebudi hvaležnost. Hvaležnost, da bivamo tukaj in zdaj, v tem trenutku. Hvaležnost za vse, kar še vedno imamo. Občutimo mehkobo, lahkotnost in pretočnost v telesu in duhu. Nekaj trenutkov se potopimo in poglobimo v ta občutja, da se naše misli, besede in dejanja prežamejo z višjimi vibracijami življenja.  Obenem začutimo, da smo polno prisotnosti v svojem telesu.

V naših uvodnih vodenih meditacijah (pred qigong in taijiquan vadbo) v stoječem položaju usmerjamo pozornost na spodnji dantian, saj s tem hitro in močno umirimo miselni tok ter sprostimo napetosti iz telesa. Telesu pomagamo, da se pravilno naravna in sprosti, da smo lahko polno prisotni v njem, ki je tudi naš dom. Ko smo s telesom idealno navpično poravnani (pozornost na točki baihui na glavi in na točki yong quan na stopalih) se lažje  vrnemo k sebi, v svoje jedro in vzpostavimo stik s seboj. Vrnemo se v mir in čisto ljubezen, vrnemo se tja, od koder se lahko spet širimo v svet, k našim bližnjim in daljnim po mreži življenja, ki smo jo spletli med seboj in nas vse povezuje v eno celoto.

Če imamo čas, naredimo še izbrano qigong ali taijiquan vajo. Začutimo intimno povezanost z vsem, kar nas obdaja in svojo polno navzočnost tukaj in zdaj zavestno, s svojimi gibi in polno prisotnostjo v telesu, potrdimo in utrdimo, ter ustvarjamo in razširjamo harmonijo, ravnovesje, notranji mir, skladnost, pretočnost, radost in optimizem.

Želimo vam prijetne dni v varnem zavetju vašega srca ne glede na to kam se odpravite.