Tradicionalni kitajski lunarni koledar deli leto na 24 sončnih obdobij. “Začetek zime” (立冬, Li Dong), je 19. sončno obdobje in se letos začne 7. novembra in traja do 22. novembra.
Značilnosti obdobja

V tem obdobju se dnevi na severni polobli krajšajo, voda začenja zmrzovati, zemlja se strjuje, pridelki pa so že varno pospravljeni za ozimnico in živali pripravljene na zimsko spanje.

Pregovor pravi, da je zima mrzla, če na ta dan sije sonce, ali topla, če je prvi dan zime oblačno.

V antičnih časih je bil začetek zime pomemben praznik. Na ta dan je cesar s skupino uradnikov prišel v predmestje prestolnice, kjer je napravil veliko žrtvovanje nebesom. Še danes je v navadi, da se ta dan zaznamuje z nekim običajem, zato ljudje radi zaužijejo znamenite Jiao Zi-je (žlikrofe) tudi korenje ali pa se okopajo v mrzli vodi, da se utrdijo in pripravijo na zimo.

V naslednjih tednih bomo za vas pripravili posebne napotke za negovanje zdravja pozimi.

S tem namenom smo za vas pripravili tudi program na našem 8. oddihu v termah Dobrna.
Če ne morete z nami tja, pa sva z mislijo na vas pripravila dve delavnici za krepitev zdravja pozimi s poudarkom na ledvicah:

Zdravilni in medicinski qigong za zimo (Sklop vaj za krepitev zdravja pozimi, sobota, 2. 12.) in 15-minutna TKM samo-masažna vaja, moksibustija in nasveti za jesen (petek, 8.12.).

Kratek in zelo praktičen nasvet za celo zimo in pozno pomlad ter jesen, pa je naslednji:

V tem času je zelo koristno masirati ali stimulirati prvo točko na meridianu ledvic (na sliki) K1 ali YongQuan (Brbotajoči izvir ali vrelec), ki je na sredini pregiba stopala (na obeh nogah). Najhitreje in najlažje jo čez dan spodbudimo z dvigovanjem pet, s čemer aktiviramo in spodbudimo meridian ledvic (shaoyin) in negujemo yin ledvic. Idealno je, če hkrati s hrbtno stranjo dlani masiramo ledveni del in pogrejemo ledvice, ki so v času zime najbolj izpostavljen organ, kot uči tradicionalna kitajska medicina.
Ko sedite, jo lahko nekaj minut masirate s prstmi ali ogrevate s pelinovo cigaro (moxo) približno tri minute na vsakem stopalu. Če jo masirate tik pred spanjem, vam zagotovi globok in miren spanec.