Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Poletni solsticij (夏至 Xiàzhì) ali 10. sončno obdobje (21.6. do 7.7.): Skrb za zdravje poleti

Poletni solsticij (夏至 Xiàzhì) ali 10. sončno obdobje (21.6. do 7.7.): Skrb za zdravje poleti
Poletni solsticij (夏至 Xiàzhì) je praznik, ki ga že od davnine naprej obeležujemo tako na zahodu kot na vzhodu, na Kitajskem velja celo za enega najstarejših praznikov.
Na ta dan je noč najkrajša in dan najdaljši. Skoraj 17 ur smo deležni blagodejne svetlobe, saj je Zemljina os tedaj najbolj nagnjena proti Soncu. Beseda solsticij izvira iz latinske besede ‘solstitium’, ki pomeni ‘sonce miruje’.
Stara ljudstva so verovala, da so energije na ta dan še posebej enkratne in močne. Tudi voda, naj bi delovala čudežno, meja med snovnim in subtilnim pa je najtanjša, zato se hitreje manifestirajo dobrodejne namere, pravijo stara izročila. Od tod izvirajo tudi različni obredi na ta dan, vsi pa so povezani s čaščenjem narave. Po poletnem solsticiju se začne dan spet krajšati in stara ljudstva so verovala, da bo zakurjen ogenj na kresno noč soncu pomagal ohraniti in okrepiti njegovo moč. Kresove so prižigali na vrhovih hribov, da bi bili tako čim bližje nebu.

KAKO POSKRBETI ZA ZDRAVJE (ZDRAVO SRCE) POLETI PO NAČELIH TKM?

Kitajci pravijo, da je na dan poletnega solsticija prisotno največ energije Yang (yang qi). Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) je priporočljivo, da se v tem obdobju odpravimo spat pozneje in vstajamo bolj zgodaj zaradi poletnega viška energije yang.

Organ, ki mu moramo v času poletja nameniti posebno pozornost, je SRCE. Srce je (po TKM) kralj vseh organov, zato se ostali organi zanj žrtvujejo in mu dajejo energijo, da bi ohranjali njegovo ravnovesje. Parni organ srca (in meridian) je tanko črevo. Želodec je njegov “otrok”, zato je tudi srce v dobrem stanju, če je želodec zdrav. Jetra so njegova “mati”. Stres izčrpa jetra in kadar je človek nenehno v stresu, jetra ne morejo več podpirati srca. Skratka, če želimo krepiti srce, moramo poskrbeti tudi za prebavne organe, predvsem za jetra in želodec.

Možni znaki deficita energije srca (TKM):
Jezik je čutni organ, povezan s srcem: stanje srca je razvidno iz jezika. Jezik je zdrave rdeče barve, če je srce v ravnovesju. Če srcu primanjkuje krvi, je jezik lahko blede barve. Če je v srcu preveč toksične toplote, postane temno vijoličast. Razpoke ali črte po sredi jezika nakazujejo na morebitne težavo v delovanju srca.

HRANA
Grenak okus je povezan s srcem: če vam prija grenka hrana, to lahko pomeni, da vas srce prosi za podporo.
Za krepitev srca, je občasno dobro pojesti tudi kaj slanega (ne pretiravati), primerna je tudi hrana bolj kislega okusa, maščobam pa se je bolje izogniti.

Hrana, ki krepi in podpira srce je naslednja:
Lubenica, jagode, paradižnik, šampinjoni, brokoli, češnje, rdeča jabolka, pesa, rdeča leča in rdeč fižol, kumina.

Na splošno pa uživajte čim manj (belega) sladkorja, živalskih izdelkov in pšenice, ker močno gostijo kri. Po sedmi uri zvečer se obrokom rajši odpovejte, popoldan pa uživajte čim več zelenjave.

Poleti NE PIJTE mrzle vode ali vode z ledom, temveč mlačno ali toplo vodo. Pijte po požirkih, da ne obremenite ledvic.

TELESNA DEJAVNOST
Pot (znoj) je “tekočina” srca: potenje je telesna tekočina, srce pa nadzira telesne tekočine. Če se preveč potite, to lahko nakazuje na pomanjkanje energije srca (deficit qi-ja srca). Po drugi strani pa lahko tudi telesne dejavnosti, pri katerih se pretirano znojite, povzročijo deficit energije srca, pri čemer izgubljamo energijo yang, ki jo moramo poleti shraniti za mrzle zimske dni.

QIGONG 6 ZDRAVILNIH ZVOKOV: 呵字诀 Zvok he (izgovarjamo ga kot: hə)

Torej, kot ste verjetno že sami opazili, sta najboljši obliki vadbe za vse letne čase prav taijiquan in qigong, zato vam v poletnem času svetujemo tudi izvajanje qigong vaje 6 zdravilnih zvokov, ki uravnovesi delovanje notranjih organov, še posebej pa vajo za srce in izgovarjanje zdravilnega zvoka, ki ga krepi. Teorija tradicionalne kitajske medicine namreč pravi, da se srce odziva na zvok HE, in da izdihovanje zvoka HE pomaga srcu, da se znebi motnega qija in s tem uravnava njegovo delovanje.

Dvigovanje in spuščanje rok aktivira notranjo energijo in spodbudi delovanje ledvic, ki po tradicionalni kitajski medicini ustrezajo elementu vode. Voda pomaga odstranjevati patogeni ogenj iz srca (oziroma presežek ognja), ki se zato spusti navzdol in ogreje vodo v ledvicah. Takšna interakcija uravnava in krepi delovanje tako srca kot tudi ledvic.
VIDEO PRIKAZ VAJE

Kaj še lahko storimo za dobro počutje?
POLETI je priporočljivo tudi prhanje s toplo vodo vsaj enkrat dnevno, lahko pa poskusite tudi s knajpanjem, ki ga malce lažje izvajamo poleti kot pozimi.

VESELJE IN SRCE
Čustvo srca je veselje. Ko se iskreno veselimo, s tem krepimo svoje srce, ki najbolj trpi, kadar v našem življenju primanjkuje radosti.

Deficit energije srca se lahko kaže tudi v obliki nespečnosti ali v motnjah spanca zaradi intenzivnih sanj. Težje se osredotočimo, ne moremo jasno razmišljati, postajamo pozabljivi in spomin opeša. Zato je izjemno pomembno, da v življenju ohranjamo pozitivno naravnanost in se veselimo lepote življenja, ki smo jo seveda sposobni opaziti.

Po TKM je srce središče zavedanja sebe, povezujemo ga z duhom ali dušo, pa tudi z umom. Samozavedanje, sposobnost, da sklepamo pristne odnose z drugimi in živimo izpolnjeno, srečno življenje, je pot do srečnega in zdravega srca. Pot k sreči si zagotovimo tako, da svoje življenje izpolnimo s smislom in namenom, se poglobimo v svoje bistvo in čutimo povezanost s seboj, drugimi, z naravo, planetom in stvarstvom.
In ne pozabimo na smeh, ki je pol zdravja. Predvsem pa sebe in svojih težav ne jemljimo preveč resno. Saj veste, težave pridejo in odidejo, kakor mimoidoči oblaki. Potem se nebo spet razjasni.

Prijetno poletje!