“Močno sneženje” (大雪 Da Xue) je 21. sončno obdobje po kitajskem lunarnem koledarju, ki se začne 7. decembra in traja vse do 22. decembra, ko nastopi zimski solsticij.

Za to obdobje je značilno bolj pogosto in obilnejše sneženje. V starih časih tradicionalne Kitajske so to obdobje razdelili na tri dele, ki se v naravi kažejo tako, da najprej potihne še zadnje ptičje petje, tiger si začne iskati partnerko in cvet kitajskega irisa pomoli ven iz zemlje.

NASVET ZA NEGOVANJE ZDRAVJA PO TKM

Tradicionalna kitajska medicina svetuje, da v tem obdobju posebno skrb namenimo negovanju in ohranjanju zdravja. Zaradi pomanjkanja dežja, je ozračje precej suho, zato je priporočljivo uživati več sadja in zelenjave, predvsem jabolka in pomaranče, pa tudi datlje, črno repo, kislo zelje, por ipd.

Priporočeno je tudi namakanje nog v vroči vodi, spat se je dobro odpraviti zgodaj in vstati šele po sončnem vzhodu.

ZDRAVILNI QIGONG ZA ZIMSKI ČAS

Pomagamo si lahko tudi z različnimi zdravilnimi qigong vajami, ena izmed njih, ki je izjemno blagodejna v času zime, je zdravilni zvok za krepitev ledvic:

吹字诀 Zvok chui (čuej) deluje na ledvice:

Pravilen položaj jezika in ust pri izgovarjanju zdravilnega zvoka za ledvice

Teorija tradicionalne kitajske medicine pravi, da se ledvice odzivajo na zvok CHUI ter, da izdihovanje in izgovarjanje zvoka CHUI pomaga, da odpravimo motni qi ledvic in uravnavamo njihovo delovanje.

Po TKM je pas domovanje ledvic. Ker se ledvice nahajajo ob straneh hrbtenice, je delovanje pasu tesno povezano z delovanjem ledvic. Masaža pasu in ledvenega dela krepi pas in ledvice, izboljšuje njihovo delovanje in preprečuje staranje.

Zdravilna qigong vaja Liu Zi Jue ali šest zdravilnih zvokov je tradicionalna kitajska zdravilna vaja, ki se osredotoča na obvladovanje dihanja. Z zdravilnimi zvoki in preprostimi gibi uravnovešamo gibanje vitalne sile (qi) in krepimo jetra, srce, vranica, pljuča, ledvice in trojni grelec. Šest zdravilnih zvokov velja za eno izmed najznačilnejših in temeljnih qigong vaj z izjemnimi blagodejnimi učinki na telo in duha.

Več nasvetov boste našli tudi v naših prejšnjih objavah in v vseh objavah, ki še sledijo v obdobju zime. 🙂

Obilo svetlobe in dobre volje!