Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Ustvarimo notranje ravnovesje, 1.del

Ustvarimo notranje ravnovesje, 1.del

Ustvarimo notranje ravnovesje, 1. del

Dragi prijatelji in prijateljice!

Ko smo zakorakali na pot blagodejnih kitajskih veščin gibanja kot sta taijiquan in qigong, smo dejansko sprejeli odločitev, da želimo biti celostno zdravi. Ne zgolj telesno, marveč tudi duševno in duhovno. 

V zadnjem mesecu se veliko govori o bolezni in virusih, zaradi česar pogosto razmišljamo o bolezni in ne o zdravju. Seveda je potrebno biti pozoren, zdravorazumski in previden. To drži. Potrebno je poskrbeti za preventivo. Preventiva pa ne pomeni zgolj nošenja mask, pranja rok, pravilnega načina kašljanja  ipd.… Osebna preventiva, tisto, kar je odvisno izključno od nas, se zgodi že veliko prej in pomeni, da spodbudimo svoj imunski sistem, ki uspešno premaguje napade virusov in bakterij.

Danes bomo govorili o zdravju…

taijiquan-qigong.si

Na zdravje vplivajo številni dejavniki. Med drugim je odvisno od načina prehrane, načina gibanja, še bolj pa od našega načina razmišljanja, notranjih prepričanjih, sposobnosti odpuščanja, od našega stika z naravo in njenimi cikli. To so stare kulture vedele. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) poudarja pomen usklajenosti z ritmi narave. Najpomembnejša beseda, ki jo uporablja, ko govori o zdravju, je RAVNOVESJE. Ustvarjanje ravnovesja med jin in jang na vseh ravneh in na vseh področjih življenja je ključno vodilo za ustvarjanje pogojev za dobro zdravje. Ravnovesje med telesom, umom in duhom, ki oplaja vsa področja našega življenja. 

Prav v teh časih je toliko bolj pomembno, da se bolj kot kdajkoli prej posvetimo načinu življenja, ki ustvarja ravnovesje v našem življenju in s tem v življenju naših bližnjih. Tisti, ki redno vadimo vemo, da taijiquan in qigong, močno prispevata k celostnemu notranjemu ravnovesju. Delujeta namreč na vseh ravneh, ne zgolj na telesni. 

Zato vas spodbujamo, da si vsak dan vzamete nekaj časa in vadite. Vadite z nami in vadite sami doma. Vadite, vadite, vadite. Z redno vadbo se bo vaša vaja poglobila, lahko se boste osredotočali na dihanje in na globlje energetske ravni. Takrat se začnejo ustvarjati idealni pogoji za ravnovesje. Gib je osnova, um je vodja, oba pa povezujemo z dihanjem. To pomeni trojno uravnavanje v qigongu in taijiquanu.

Na ta način boste tudi redne vaje na naših tečajih še boljše izkoristili. Še posebej to velja za nadaljevalne tečaje in vikend delavnice, ki nas čakajo. Pogoje za to, lahko ustvarimo z redno vadbo. To svetujejo tudi vodilni zdravniki na Kitajskem, ki so se v času epidemije dobesedno zatekli pod okrilje taijiquana in qigonga. Vadijo vsi, zdravniki in pacienti. Zakaj bi čakali, ko pa lahko začnemo zdaj. Če še ne vadite, je zdaj pravi čas za začetek, če že vadite, je zdaj pravi čas za poglobljeno vadbo. Nasvete za dobro zdravje po načelih TKM lahko najdete tudi na našem blogu, ki ga z ljubeznijo pripravljamo posebej za vas.

(povezava na 2.del)

Danes smo si vzeli malce več prostora za pisanje, saj je naše poslanstvo tudi, da se spomnimo in opomnimo, kaj lahko naredimo  za sebe in druge na poti k lepši sedanjosti in prihodnosti. 

Želimo vam obilje zdravja, ravnovesja in dobrega počutja!

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.