Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

“Čista svetloba” (清 明 Qīngmíng) ali 5. sončno obdobje (od 4. do 19. aprila)

“Čista svetloba” (清 明 Qīngmíng) ali 5. sončno obdobje (od 4. do 19. aprila)

“Čista svetloba” (清 明 Qīngmíng) naznanja začetek 5. sončnega obdobja, ki letos traja od 4. do 19. aprila.

Praznik Qing Ming, ki nastopi na prvi dan 5. sončnega obdobja, lahko primerjamo z našim 1. novembrom. Tudi na Kitajskem imajo na ta dan dela prost dan in obiskujejo grobove, jih počistijo, prinesejo cvetje in prednikom darujejo hrano ter pijačo.

Praznik ima sicer zelo dolgo zgodovino (2500 let), v tej obliki pa so ga začeli praznovati v času cesarja Xuanzong-a iz dinastije Tang (618 n.št. – 907 n.št.) Na ta dan se običajno jedo zelene riževe kroglice iz ječmenove trave. Ljudje si v tem času običajno vzamejo čas za sprehode v naravo, saj jang energija narašča, zato se narava začne prebujati, zeleneti, dnevi se daljšajo in postajajo toplejši.

Na današnji dan (in tudi zvečer) pa povsod na Kitajskem ohranjanjo še eno prijetno in družabno navadbo. Spuščanje zmajev, saj naj bi slednje prinašalo srečo in obenem pregnalo vse bolezni.

Nasvet za zdravje

Za celotno obdobje dveh tednov pa velja, da je treba popaziti na krvni tlak, povečana je možnost napadov tesnobe in duševnih napetosti zato obstaja tudi nevarnost hipertenzije. Prav zato se v tem obdobju priporoča telesna vadba, ki pomirja telo in duha. Ta nasvet od nekdaj velja za to obdobje in ni v neposredni povezavi s trenutnimi okoliščinami (karantena), kar pomeni, da moram torej letos dvojno popaziti na svoje duševno zdravje v tem obdobju!

Saj veste kaj bomo čisto resno svetovali. Vadite taijiquan in qigong. V naslednjih dneh bomo za vas pripravili še nekaj konkretnih, novih nasvetov za krepitev zdravja v času pomladi, ko v naravi narašča jang energija. Več o tem v naslednjih dneh. Naj vas spomnimo, da na TEJ POVEZAVI že zdaj lahko zase najdete obilo nasvetov in tudi kratkih video posnetkov vaj.

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.