“Čista svetloba” (清 明 Qīngmíng) naznanja začetek 5. sončnega obdobja, ki letos traja od 5. do 20. aprila.
Praznik Qing Ming, ki nastopi na prvi dan 5. sončnega obdobja, lahko primerjamo z našim 1. novembrom. Tudi na Kitajskem imajo na ta dan dela prost dan in obiskujejo grobove, jih počistijo, prinesejo cvetje in prednikom darujejo hrano ter pijačo.

Praznik ima sicer zelo dolgo zgodovino (2500 let), v tej obliki pa so ga začeli praznovati v času cesarja Xuanzong-a iz dinastije Tang (618 n.št. – 907 n.št.) Na ta dan se običajno jedo zelene riževe kroglice iz ječmenove trave. Ljudje si v tem času običajno vzamejo čas za sprehode v naravo, saj jang energija narašča, zato se narava začne prebujati, zeleneti, dnevi se daljšajo in postajajo toplejši.

Na ta dan čez dan in tudi zvečer povsod na Kitajskem ohranjajo še eno prijetno in družabno navado. Spuščanje zmajev, saj naj bi slednje prinašalo srečo in obenem pregnalo vse bolezni.

Nasvet za zdravje

Za celotno obdobje dveh tednov pa velja, da je treba popaziti na krvni tlak, povečana je možnost napadov tesnobe in duševnih napetosti, zato obstaja tudi nevarnost hipertenzije. Prav zato se v tem obdobju priporoča telesna vadba, ki pomirja telo in duha.

Skratka, kdo vam bo svetoval, da vadite taijiquan in qigong, če ne mi. Naj vas spomnimo, da na TEJ POVEZAVI že zdaj lahko zase najdete obilo nasvetov in tudi kratkih video posnetkov vaj.