Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Kako se globoko odpočijemo in sprostimo skrbi?

Kako se globoko odpočijemo in sprostimo skrbi?

V srcu, če je ta pravo,
je zmeraj prostora
za tisoč imenitnih stvari,
ki jih ljubiti mora
vse, kar živi.

– Tone Pavček

Dragi naši,

vse v življenju kroži, prihaja in odhaja ter se nenehno spreminja. Naš pravi, resnični dom, je naše srce, kamor vedno lahko vstopimo in se odpočijemo. To je tisto mirno mesto v nas, ki ga pogosto niti ne opazimo, ker našo pozornost preveč prevzameta zunanji in notranji hrup. Prav zato si moramo vsak dan vzeti nekaj časa, tudi če zgolj dve minuti, in poiskati tišino v sebi. Z mislijo se usmerimo na področje srca, globoko vdihnemo in izdihnemo. Začutimo toplino. Kmalu se samodejno v nas prebudi hvaležnost. Hvaležnost, da smo. Da bivamo tukaj in zdaj, v tem trenutku. Hvaležnost za vse, kar še vedno imamo. Takrat začutimo mehkobo, lahkotnost in pretočnost v telesu in duhu. Nekaj trenutkov poglabljamo ta občutja, da se naše misli, besede in dejanja prežamejo z višjimi vibracijami življenja.

V naših uvodnih vodenih meditacijah pred qigong in taijiquan vadbo v stoječem položaju usmerjamo pozornost še na spodnji dantian, saj s tem hitro in močno umirimo miselni tok ter sprostimo napetosti iz telesa. Telesu pomagamo, da se pravilno naravna in sprosti. In v tem trenutku se spet lahko  vrnemo k sebi, v svoje jedro. Tja, kjer je čisti mir, čista ljubezen in od koder se širi v svet, k našim bližnjim in daljnim po mreži življenja, ki smo jo spletli med seboj in nas vse povezuje v eno celoto.

Če imamo doma čas, naredimo še qigong ali taijiquan vajo s takšno notranjo držo. Da začutimo to intimno povezanost z vsem kar nas obdaja in zavestno, s svojimi gibi in notranjo naravnanostjo izžarevamo harmonijo, ravnovesje, notranji mir, skladnost, pretočnost, radost, optimizem in predvsem svojo polno navzočnost tukaj in zdaj.

Želimo vam prijetne dni v varnem zavetju vašega srca.

Vadimo lahko skupaj, kdaj in kako izveste v nadaljevanju novic.
V vsakem primeru pa nam obljubite, da boste vadili še sami.
Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.