Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Program: 4. QG in TJQ vikend oddih v Termah Dobrna, 19. – 21.3.21: Krepitev zdravja v času pomladi

Program: 4. QG in TJQ vikend oddih v Termah Dobrna, 19. – 21.3.21: Krepitev zdravja v času pomladi

Krepitev imunskega sistema na jesen in zimo

Na našem četrtem vikend oddihu v Termah Dobrna, ki bo potekal od 19. do 21. marca (pet-ned), smo za vas pripravili poseben in vsebinsko bogat program.

Popolno usklajena mešanica teorije (predavanje) in prakse (vadba in prikaz samo-masaže) za boljšo kakovost življenja po načelih tradicionalne kitajske medicine v času jeseni in zime.

Poleg našega pestrega programa, velja poudariti, da je okolica z zdraviliškim parkom prekrasna za sprehode, razvajate pa se lahko tudi v termalnih vodah in savnah, kjer lahko ostanete do nedelje zvečer.

Celoten program (vadba in predavanje) je primeren za vse vse stopnje znanja (tudi čiste začetnike). Vse skupaj se bo odvijalo v prelepi zdraviliški dvorani poleg zdravilnih termalnih vrelcev.

Ste vedeli, da so že stari Rimljani poznali blagodejne učinke tamkajšnje termalne vode, pisatelj Karl May pa je v prelepi naravi iskal navdih za svoja dela in Sofia Loren skrbela za svojo lepoto? Naj vam prišepnemo, da se je v njih “namakala” tudi Marija Terezija.

Prepričani smo, da bo tudi vas očarala lepota kraja in njegova zdravilna, mehka in blagodejna energija, ki je kakor ustvarjena za vadbo taijiquana in qigonga.

– Petek, 19.3.2021, od 19:30 do 21:30 (2 uri)
Delavnica, “Okrepimo imunski sistem v času pomladi po načelih TKM”
Kratek opis: Odlične, praktične in kratke samo-masažne vaje ter preproste qigong vaje (gibalne) za čas pomladi po načelih Tradicionalne kitajske medicine (TKM) za dvig imunskega sistema.

Qigong je veščina, ki temelji na konceptu tradicionalne kitajske kulture o celostnosti človeškega življenja, s katero dosežemo izboljšanje lastnega psihofizičnega stanja in razvoj človeškega potenciala do visoke stopnje harmonije uma in telesa.

Je starodavna kitajska veščina, s katero razgibamo telo, umirimo um in izboljšamo zdravje. Priporočljiva je za ljudi vseh starosti, telesno ni zahtevna, njeni učinki pa so dobro znani in tudi znanstveno dokazani. Na petkovi delavnici boste spoznali qigong vaje, ki v času pomladi krepijo jetra in žočnik, pa tudi vranico in želodec, saj so v skladu s teorijo in izkušnjami tradicionalne kitajske medicine, v teh letnih časih najbolj izpostavljena.  Spoznali boste tudi preproste praktične samomasažne tehnike in akupresurne točke za dvig imunskega sistema in odpravljanje strupov iz telesa.

– Sobota, 20.3.2021 (skupaj 6 ur), od 10:00 do 13:00 Delavnica (1. del vaje, 3 ure)
Zdravilni qigong MA WANG DUI DAOYIN SHU (VIDEO)

Brokatna slika vodenja qija iz grobnice Ma wang Dui (stara več kot 2.000 let).

Zdravilni qigong Ma Wang Dui Daoyin Shu, je set dvanajstih preprostih in elegantnih qigong vaj s katerimi negujemo telesno, mentalno in duševno zdravje. Vsaka izmed dvanajstih vaj odpira, uravnava in izboljšuje pretok življenjske sile (qi) skozi dvanajst glavnih meridianov v telesu, ki so povezani s telesnimi organi. S tem postanejo meridiani prehodni, qi in kri pa neovirano tečeta, kar izboljšuje zdravje in krepi telo.

Na delavnici se boste naučili vajo in spoznali kako potekajo meridiani v telesu in katere akupresurne točke so pomembe za ohranjanje dobrega zdravja in kakovosti življenja, ter prejeli napotke za ohranjanje zdravja v času pomladi, ko moramo izdatno poskrbeti za naša jetra.

– Sobota, 20.3.2021, od 15:00 do 18:00,(2. del vaje, 3 ure)
Predavanje o qigongu in osnovah samomasaže po meridianih in
2. del vaje: Zdravilni qigong Ma Wang Dui Daoyin Shu

Za boljše razumevanje in poglobljeno vadbo pripravljamo tudi krajše predavanje o osnovah samomasaže po meridianih in ključnih akupunkturnih točk ter zdravilnih učinkih vaje in ključnih točkah za pravilno izvajanje:

– Naučili se boste vajo (gibe) v celoti, naš program pa vključuje še koristne in praktične napotke za dobro počutje po načelih trad. kit. medicine (TKM):
– samomasaža po meridianih in aktivacija ključnih akupunkturnih točk za dobro počutje in zdravje
–  nasveti starih kitajcev za krepitev zdravja v času pomladi.

– samomasaža obraza in ključnih akupunkturnih točk za izboljšanje vida
– vizualizacija po meridianih
– poznavanje bistvenih zdravilnih učinkov vaje
– razlaga dihanja med vajo
– kratka predstavitev veščine qigong in sistema Kitajskega zdravilnega qigonga
– napotki kot pomoč za vadbo doma (na delavnici prejmete tudi koristno gradivo).

– Nedelja, 21.3.2021, od 10:00 do 14:00 (4 ure)

V nedeljo lahko izbirate med dvema vajama. Lahko se odločite za novo taijiquan formo ALI za čudovito qigong vajo.

(1) Taijiquan – Osnovna forma 13, Chen slog taijiquan:

Vaja je odlična osnova za vse, ki vas zanima ta veščina. Primerna je namreč za čiste začetnike ali za vse, ki že redno vadite taijquan. Ko se naučite to vajo, ste usvojili bistvo taijiquana!

Osnova taijiquana je bistvena in pomembna tako za popolne začetnike kot velemojstre, t.j. stoječa meditacija in navijanje svile, ki nam omogočata, da začutimo svoje telo, ga naučimo pravilne drže, prizemljenosti in predvsem prave sproščenosti, ki je eden izmed najpomembnejših vidikov učinkovite vadbe taijiquana.

Taijiquan je notranja borilna veščina s katero zbiramo, negujemo in prečiščujemo življenjsko silo (qi), ki je pomembna za naše celostno zdravje in dobro počutje; je sistem vaj (forma), borilna veščina in obenem meditacija v gibanju.

Za razliko od številnih drugih športov in rekreativnih vaj, taijiquan ni telesno prezahteven, zato ne obremenjuje srca, temveč ga krepi. Z vadbo dosežemo stanje celovite telesne budnosti in zavedanja. Um in telo pripeljemo v stanje sproščene pozornosti in spontanega odzivanja ter spodbudimo in okrepimo pretok življenjske energije s čemer sprožimo zdravilne procese v telesu.

(2) Zdravilni qigong Veliki ples (DA WU) (VIDEO)

Za vas smo namreč izbrali eno izmed najlepših in tudi dinamičnih qigong vaj, s katero bomo dodatno poskrbeli za razstrupljanje. Imenuje se Veliki ples (Da Wu).

Ta izjemna, sproščujoča in hkrati poživljajoča ter elegantna vaja izvira iz starih šamanskih obredov in plesov iz obdobja dinastije Tang Yao ( pred 4.000 leti). Vaja Da Wu, je set osmih preprostih, nežnih, tekočih in izjemno elegantnih gibov s katerimi negujemo telesno, mentalno in duševno zdravje.

To je odlična vaja za vse, ki vas pestijo slaba cirkulacija, zadrževanje vode in vlage v telesu, revmatična obolenja ter vnetja in otekanje sklepov.

Vaja močno krepi in razgibava sklepe, hrbtenico, pas, roke, noge, vrat ter spodbudi kroženje krvi in pretok po meridianih, krepi ravnotežje, izboljšuje delovanje srčno-žilnega sistema, odpravlja negativna mentalna stanja kot sta jeza in depresija, ter spodbuja občutja sreče in notranjega zadovoljstva.

Več o programu, roku za prijave s posebnimi popusti (do 31. januarja) in podroben urnik ter cenik je na voljo na TEJ POVEZAVI.
Se vidimo!

(Delavnice vodita mojster Chen Shining in učiteljica Tina Hribar)

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.