Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

ALI STE VEDELI? Zakaj so zdravniki v cesarski Kitajski poudarjali preventivo? 2. del

ALI STE VEDELI? Zakaj so zdravniki v cesarski Kitajski poudarjali preventivo? 2. del

ALI STE VEDELI? MINUTA ZA IZOBRAŽEVANJE
2. Del: Zakaj so v cesarski Kitajski zdravniki tako močno poudarjali preventivo?

Stare tradicije in stari sistemi zdravljenja (tkm, ajurveda ipd.) na vseh celinah poudarjajo preventivo pred kurativo.

Ste vedeli, da so v starih časih cesarske kitajske, zdravniki prejeli plačilo le tedaj, ko so bili njihovi “pacienti” oziroma varovanci zdravi? V nasprotnem primeru so plačilo zadržali do pacientove ozdravitve, oziroma je bil plačan znatno manj.

Zdravnike so delili v tri skupine od najslabšega do najboljšega: najslabši je bil tisti z veliko obolelih pacientov, srednje kakovosti je bil zdravnik, ki je obravnaval manjše število pacientov. Najboljši pa je bil tisti zdravnik, čigar pacienti niso (skoraj) nikoli zboleli, saj je najboljše skrbel za preventivo svojih varovancev.

Prav zato so kitajci razvili številne učinkovite preventivne metode, med katere spadata tudi energijska veščina gibanja, dihanja in samomasaže kot sta qigong ali taijiquan. Slednji je bil prvotno sicer borilna veščina, danes pa jo ljudje vadijo predvsem za krepitev zdravja in dobrega počutja.

Povezava na 1. del

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.