Tradicionalni kitajski lunarni koledar deli leto na 24 sončnih obdobij. “Začetek zime” (立冬,Li Dong) je 19. sončno obdobje, zato se zima začne že 7. novembra. Nasveti, ki sledijo, veljajo za vso zimo.
Značilnosti obdobja

V tem obdobju se dnevi na severni polobli krajšajo, voda začenja zmrzovati, zemlja se strjuje, pridelki pa so že varno pospravljeni za ozimnico in živali pripravljene na zimsko spanje.

Pregovor pravi, da je zima mrzla, če na ta dan sije sonce, ali topla, če je prvi dan zime oblačno.

V nadaljevanju prispevka smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov za negovanje zdravja pozimi.

Po tradicionalni kitajski medicini veljajo Ledvice za najbolj pomemben notranji organ. Imajo pomembne naloge, saj shranjujejo esenco in vodijo razvoj, rast in reprodukcijo. Slednji trije so močno odvisni od ledvičnega qija, ki nastaja v ledvicah iz esence.

-Poleg tega upravljajo metabolizem vode, zato kadar pride do motenj v telesu, nastanejo edemi.
-Ledvice sprejemajo qi, ki prihaja iz pljuč in omogočajo normalno dihanje, brez zasoplosti.
-Povezane so tudi s kostmi, shranjujejo esenco, proizvajajo mozeg.
-Ledvična esenca daje vitalnost lasem. Redčenje in sivenje namreč odraža stanje ledvičnega qija.
-Ledvice se odpirajo v uho ter upravljajo spodnje odprtine (mehur, anus in urogenitalne funkcije). Esenca prehranjuje sluh in kadar je porabljena, ledvični qi ne pride do ušesa, zato nastopi naglušnost.

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) letnemu času zime torej pripada:

– Element: VODA
– Barva: ČRNA
– Notranji organ: LEDVICA
– Parni organ: MEHUR

– V tem času je NAJPOMEMBNEJŠE, da negujemo in shranjujemo ledvični qi.

Tudi Klasik Rumenega cesarja pravi, da ljudje spomladi hitro zbolijo, če v zimskem času ne varujejo ledvičnega qija.

Vse to kaže kako pomembna je skrb za Ledvice v širšem pomenu besede (kot organska celota), skladno s teorijo TKM.

KORISTNI NASVETI:
V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj preprostih nasvetov s katerimi lahko poskrbite za zdravje v zimskem času in se okrepite do prihoda pomladi.

1. Negujte in shranjujte ledvični qi in življenjsko energijo tako, da ostanete umirjeni in sproščeni.

Ren 6

2. Spati se odpravite zgodaj in vstanite kasneje, po sončnem vzhodu.

3. S pelinovo cigaro (moxo) 10 minut (vsake 3 dni) grejte točko na osrednjem meridianu REN (RN 6), 4 prste pod popkom. To je eden izmed načinov shranjevanja življenjske energije in esence ledvic.

4. Čim bolj izkoristite sončne žarke tudi pozimi, na dan vsaj dvajset minut. Ne pozabite uživati tudi vitamina D3.

Črni sezam

5. V tem času se še posebej priporoča uživanje hrane črne barve, ki blagodejno vpliva na ledvica. Na primer: črni riž, črni fižol, črni sezam, temni datlji. Uživajte polnovredno, ekološko pridelano hrano.

6. Noge namakajte v vroči vodi, saj je na stopalih veliko pomembnih akupunkturnih točk na meridianu ledvic.

7. Naj vam bo toplo pri srcu in v telesu… naj vas greje ljubezen (do sebe in drugih).

8. Najboljša preventiva za dobro zdravje je poleg prehrane in urejenega bioritma tudi pravilno gibanje in pozitivna notranja (duševna) naravnanost. To dvoje je ključnega pomena za ohranjanje dobrega zdravja. V zimskem časi, ko se narava zapira, ponotranja in poglablja, je še posebej pomembno, da v svoj vsakdan vpeljemo umirjeno telesno vadbo. To je čas, ko se človek lažje poglobi vase. Zima je torej idealen čas za spoznavanje globin svoje duše. Meditacija, taijiquan in qigong (ki poleg telesne vadbe, vključujeta tudi meditacijo in dihalne vaje) so zato odlični spremljevalci tudi v zimskem času.

(1) QIGONG 6 ZDRAVILNIH ZVOKOV:
吹字诀 Zvok chui (izgovarjamo ga kot: čuej)

V vsakem letnem času svetujemo tudi izvajanje qigong vaje 6 zdravilnih zvokov, ki uravnovesi delovanje notranjih organov. Vajo za Ledvice lahko v tem času vadimo večkrat, saj jih zvok “čuej” krepi. Teorija tradicionalne kitajske medicine namreč pravi, da se Ledvice odzivajo na zvok CHUI, in da jim izdihovanje zvoka CHUI pomaga, da se znebijo motnega qija in s tem uravnava njihovo delovanje.

Po TKM je pas domovanje ledvic. Ker se ledvice nahajajo ob straneh hrbtenice, je delovanje pasu tesno povezano z delovanjem ledvic. Masaža pasu in ledvenega dela zato krepi pas in ledvice, izboljšuje njihovo delovanje in preprečuje staranje.
(VIDEO PRIKAZ CELOTNE VAJE)

(2) ZDRAVILNI QIGONG  Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa
Vaja 8: “Zlati petelin zakikirika ob zori”

Zdravilni qigong Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa je set 12-ih gibov, povzetih iz 50-ih form, ki jih je razvil profesor Zhang Guangde, eden izmed vodilnih in legendarnih učiteljev qigonga na svetu. (VIDEO PRIKAZ CELOTNE VAJE)

Tu lahko predstavimo eno izmed vaj v formi, ki še posebej ugodno vpliva na Ledvice, saj krepi ravnotežje, krepi yin v ledvicah, meridian ledvic in točko yongchuan (K1), ter obenem vse meridiane rok. Imenuje se “Zlati petelin zakikirika ob zori”.

Z dvigovanjem pet pritiskamo na akupunkturno točko yongquan na podplatih (K1), s čemer aktiviramo in spodbudimo meridian ledvic (shaoyin) in negujemo yin ledvic.

Pri tej vaji stojimo na eni nogi, drugo pa iztegnemo nazaj. Hkrati prste oblikujemo v kljuko in roke dvignemo visoko nad glavo, zato smo videti kakor petelin, ki zakikira ob zori, po čemer je vaja dobila ime.

Ko prste oblikujemo v kljuko in roke dvignemo navzgor, nato pa prste iztegnemo in dlani potiskamo navzdol, s tem odstranjujemo blokade iz izvirih akupunkturnih točk treh yin in treh yang meridianov, ki potekajo po rokah in odstranjujemo blokade v meridianih.  Tako negujemo srce in ledvica, ter uravnavamo meridian trojnega grelca (sanjiao).

Želimo vam prijetno zimo, izkoristite njene darove in raziščite globine svojega duha.