Nebeški tempelj v Pekingu
“Zimski solsticij” (冬至 Dōngzhì) je 22. sončno obdobje po kitajskem lunarnem koledarju, ki se  tokrat začne 22. 12. 2023 in traja do 6. 1. 2024.
Zimski solsticij po Gregorijanskem koledarju naznanja tudi uradni začetek zime. Tedaj je na severni polobli dan najkrajši, noč pa najdaljša, zato ga že od davnine naprej ljudstva povsod po svetu spoštujejo kot praznik svetlobe, saj se dan spet začne daljšati, kar traja vse do poletnega solsticija.

Na Kitajskem je ta dan tako pomemben kot Kitajsko novo leto. V času dinastij Zhou in Qin (1046 – 207 pr. n. št.) so na ta dan praznovali začetek Novega leta, zato se je še do danes ohranilo tudi drugo ime, “Malo novo leto”. V času dinastij Tang in Song (618 – 1279 n.št.) so cesarji darovali prednikom na nebu in jih prosili za dobro letino. V obdobju dinastij Ming in Qing (1368 – 1911 n. št.) se je utrdil običaj obrednega darovanja in čaščenja nebes. Znani Nebeški tempelj v Pekingu so zgradili prav s tem namenom.

Devet dni zime v času zimskega solsticija velja za višek zime, nato pa dnevi postajajo prijetnejši, saj se dan začne daljšati, pomlad pa je praktično pred vrati, kajti po kitajskem lunarnem koledarju se začne že v začetku februarja.

Žlikrofi
Priljubljena in priporočena hrana v času zimskega solsticija

Kot ste verjtno že opazili, večji praznik na Kitajskem ne mine brez tradicionalnih jedi kot so žlikrofi, cmoki in rdeči fižol z rižem, odvisno ali ste na severu ali jugu Kitajske.

Žlikrofi (Jiaozi)
V času zimskega solsticija so (še posebno) na severu Kitajske najbolj pomembna in priljubljena hrana žlikrofi (roko na srce, kdaj pa niso ;)). Legenda pravi, da je priznani zdravnik Zhang Zhongjing, ki je živel v času dinastije Han (25 – 220 n.št.), ob vrnitvi v rodni kraj ugotovil, da so njegovi sovaščani prezebli in lačni, številni pa imajo ozebline na ušesih. V času zimskega solsticija jim je pripravil žlikrofe (imenovane Jiao Er) in jih nadeval s posebnimi zelišči, ki grejejo telo ter iz telesa odpravljajo hlad. Vsi so si kmalu opomogli. Zato od tedaj naprej vse do današnjih dni velja, da človek dobi ozebline na ušesih, če na zimski solsticij ne je žlikrofov. 🙂

Cmoki, riževe tortice in riž z rdečim fižolom

Nadevani riževi cmoki

V Šanghaiju v času zimskega solsticija pripravijo nadevane riževe cmoke (Tangyuan) iz riževe moke. V mestu Hangzhou je navada, da namesto cmokov pripravijo riževe kolačke, ki jih darujejo prednikom ali jih podarijo sorodnikom in prijateljem. Na jugu Kitajske ob reki Yangce, pa je običaj, da družina na prvi dan solsticija sede k mizi in zaužije rdeči fižol z močnatim rižem, ki odganja duhove in vse ostale nepridiprave in slabe stvari.

 

Oreški
V tem obdobju vitalnost začne upadati, zato je priporočeno uživati zmerno količino oreškov, kot so arašidi, orehi, kostanji, lešniki in mandlji, ki so dobrodejni za telo. Po napotkih tradicionalne kitajske medicine oreški krepijo ledvice, možgane in srce. Mandlje (4-5) je dobro čez noč namočiti in olupiti preden jih pojemo.

 

 

Na naslednjih treh povezavah boste našli še več nasvetov za zdravje v času zime:

“Močno sneženje” (大雪 Da Xue) ali 21. sončno obdobje (od 7. 12. do 21. 12.)

“Rahel sneg” (小雪 Xiǎoxuě) ali 20. sončno obdobje

Naj svetloba presvetljuje vaše misli, besede in dejanja.
Vesele praznike in vse dobro!