Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

“Pomladansko enakonočje” (春分 Chūnfēn) ali 4. sončno obdobje (od 21. marca do 5. aprila)

“Pomladansko enakonočje” (春分 Chūnfēn) ali 4. sončno obdobje (od 21. marca do 5. aprila)

“Pomladansko enakonočje” (春分 Chūnfēn) je 4. sončno obdobje po lunarnem koledarju, ki se letos začne 21. marca in traja do 5. aprila 2019

Enakonóčje (tudi ekvinókcij) je astronomski pojav v katerem ekvatorialna ravnina zaide čez sončevo središče, kar pomeni da sta dan in noč približno enako dolga po vsem svetu. To se spomladi zgodi okoli 20. marca (na severni polobli spomladansko enakonočje in začetek pomladi, obratno na južni polobli). Če sta dan in noč enako dolga, pomeni, da sta energiji yin in yang na današnji dan v popolnem skladju.

Vsako sončno obdobje lahko razdelimo na dodatna tri obdobja, ki si sledijo v naslednjem vrstnem redu v naslednjih 14 dneh in ne veljajo le za Kitajsko, temveč tudi v naših krajih:

  • Prvo obdobje 玄鳥至: “Temne ptice se vračajo”, pomeni ptice selivke (predvsem lastovice) se vračajo v naše kraje.
  • Drugo obdobje 雷乃發聲: “Grmenje” naznanja morebitne pomladanske nevihte.
  • Tretje obdobje 始電. “Bliskanje se začenja”, se nanaša tako na strele kot na bolj prijetno novico, da se dnevi vse do Poletnega solsticija občutno daljšajo in svetloba prevladuje v našem življenju.

Na Kitajskem so v času dinastije Zhou (1122 pr.n.št. – 256 pr.n.št.) na današanji dan izvajali obrede čaščenja sonca (v času jesenskega enakonočja pa obrede čaščenja lune).

Nasvet za zdravje in dobro počutje

V tem obdobju moramo še posebej paziti, da ohranjamo mirno kri, saj so kri in hormoni zdaj najbolj izpostavljeni in se krvni pritisk hitreje poviša, možne so tudi težave z bolečimi ali nerednimi menstruacijami, hemeroidi in težave, ki nastanejo zaradi preobčutljivosti. V tem obdobju se izogibajte premastni, prevroči ali premrzli hrani. Podrobnejše nasvete za zdravje v času pomladi si preberite na našem blogu na TEJ POVEZAVI.

Skratka še eno obdobje idelano za vadbo taijiquana in qigonga. 🙂