“Prebujanje insektov” ali 惊 蛰 (Jīngzhí) je 3. sončno obdobje po kitajskem lunarnem koledarju, ki nastopi 5. marca in traja do 20. marca. Pomladansko enakonočje se zgodi pozno zvečer 20. marca in po gregorijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad. Iz naših predhodnih objav, pa veste, da bomo po azijskem lunarnem koledarju takrat že na sredini pomladi (春分 (Chūnfēn)), saj se je pomlad začela že v začetku februarja.

V tem obdobju narašča Yang energija, zato se narava (tudi naše telo) počasi prebuja iz zimskega dremeža. Vreme je v tem obdobju lahko precej nestabilno, saj se topla in mrzla obdobja hitro menjajo.

Zato je treba še posebej popaziti na zdravje, predvsem na pljuča in grlo. Za ta čas je značilen tudi pojav starih, kroničnih bolezni, saj se na mestih, kjer so blokade v pretoku qija, lahko spet pojavijo bolečine. Najpogostejše so v tem času težave s kostmi in sklepi, tudi kroničnim kašljem in bolezni jeter, zato je priporočljivo uživati bolj lahko hrano, dovolj gibati (taijiquan in qigong sta idealna) in biti na toplem.

Več o tem kako krepiti zdravje v času pomladi, bomo za vas pripravili tudi v naših naslednjih prispevkih, ki sledijo po pomladnem enakonočju. Seveda ste vedno srčno vabljeni na naše redne tečaje in vikend delavnice taijiquana in qigonga, ki so same po sebi namenjene krepitvi celostnega zdravja in dobrega počutja.

Srečno!