“Prebujanje insektov” ali 惊 蛰 (Jīngzhí) je 3. sončno obdobje po kitajskem lunarnem koledarju, ki nastopi 5. marca in traja do 20. marca. Pomladansko enakonočje se zgodi pozno zvečer 20. marca in po gregorijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad. Iz naših predhodnih objav, pa veste, da bomo po azijskem lunarnem koledarju takrat že na sredini pomladi (春分 (Chūnfēn)), saj se je pomlad začela že v začetku februarja.

V tem obdobju narašča Yang energija, zato se narava (tudi naše telo) počasi prebuja iz zimskega dremeža. Vreme je v tem obdobju lahko precej nestabilno, saj se topla in mrzla obdobja hitro menjajo.

Zato je treba še posebej popaziti na zdravje, predvsem na pljuča in grlo. Za ta čas je značilen tudi pojav starih, kroničnih bolezni, saj se na mestih, kjer so blokade v pretoku qija, lahko spet pojavijo bolečine.

Najpogostejše so v tem času težave s kostmi in sklepi, tudi kroničnim kašljem in bolezni jeter, zato je priporočljivo uživati bolj lahko hrano, redno in dovolj gibati (taijiquan in qigong sta idealna) in biti na toplem.

Vsak dan se tapkajte zjutraj, zvečer, čez dan, skratka kadarkoli imate čas. Ponovite qigong vajo, ki jo že znate, ali samo določene gibe iz qigong forme, ki ste se jo naučili. Ker postaja topleje lahko na prostem, kjer je več prostora, vadite tudi taijiquan.  Skratka, spomladi si vzemite čas za sebe, pobožajte ali okrepite telo z vajami, ki ste se jih pridno učili to šolsko leto ali že desetletja in vadite, vadite. To je najbojši recept.

Naberite si REGRAT ali ga kupite in pojejte! Tako je dragocen v vseh pogledih, da ga samo gledali zagotovo ne boste. 🙂

ČAJ IZ SVEŽIH KOPRIV: Ko začnejo poganjati KOPRIVE si jih naberite, šop SVEŽIH KOPRIV prelijte z litrom vode, pustite stati 10 minut in čaj pijte čez dan. Shranite ga v termovki. Ni boljšega za čiščenje jeter in limfe. Ne pijte prepozno zvečer.

ČAJ IZ SEMEN za krepitev jeter in čiščenje limfe: Že zdaj si lahko pripravite čaj iz celih semen janeža, komarčka, kardamoma, koriandra, kumine in po želji dodate 2-3 klinčke. Po pol žličke vsakega lahko stresete v termovko (1 l), prelijete z vrelo vodo, pustite vsaj 10 minut in pijete čez dan. Lahko dolivate vročo vodo. Ne pijte prepozno, ker vas lahko preveč tišči na vodo ponoči. 😉

Za ta čas je idealna tudi qigong vaja Yi Jin Jing, ker krepi mišice, kite in kosti. Tisti, ki jo poznate, jo lahko zdaj vključite v svojo vsakodnevno vadbo. Ostali, ki bi vas morda zanimala, se jo lahko naučite tudi na določenih rednih tečajih, ki bodo potekali od aprila dalje. Poglejte pri vpisu, če vas zanima.

Več o tem kako krepiti zdravje v času pomladi, bomo za vas pripravili tudi v naših naslednjih prispevkih, ki sledijo po pomladnem enakonočju in na našem predavanju, 15-minutna TKM samo-masažna vaja, moksibustija in nasveti za pomlad, ki bo v petek 29. marca, če bo dovolj zainteresiranih.

Srečno!