Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

“Prebujanje insektov” (惊 蛰 (Jīngzhí) ali 3. sončno obdobje (od 5. do 20. marca)

“Prebujanje insektov” (惊 蛰 (Jīngzhí) ali 3. sončno obdobje (od 5. do 20. marca)

“Prebujanje insektov” ali 惊 蛰 (Jīngzhí) je 3. sončno obdobje po kitajskem lunarnem koledarju, ki nastopi 5. marca in traja do 20. marca. Tedaj s pomladanskim enakonočjem po gregorijanskem koledarju nastopi pomlad, po lunarnem koledarju pa bomo že na sredini pomladi (春分 (Chūnfēn)).

V tem obdobju narašča Yang energija, zato se narava (tudi naše telo) počasi prebuja iz zimskega dremeža. Vreme je v tem obdobju lahko precej nestabilno, topla in mrzla obdobja se hitro menjajo.

Zato je treba še posebej popaziti na zdravje, predvsem na pljuča in grlo. Za ta čas je značilen tudi pojav starih, kroničnih bolezni, saj se na mestih, kjer so blokade v pretoku qija, lahko spet pojavijo bolečine. Najpogostejše so v tem času težave s kostmi in sklepi, tudi kroničnim kašljem in bolezni jeter, zato je priporočljivo uživati bolj lahko hrano, dovolj gibati (taijiquan in qigong sta idealna) in biti na toplem.

Več o tem kako krepiti zdravje v času pomladi, bomo za vas pripravili tudi v našem naslednjem prispevku na prvi pomladni dan po gregorijanskem koledarju. Seveda ste vedno srčno vabljeni na naše redne tečaje in vikend delavnice taijiquana in qigonga, ki so same po sebi namenjene krepitvi celostnega zdravja in dobrega počutja.

Srečno!

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.