Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Program: 3. TJQ in QG vikend oddih v Termah Dobrna, 29.11.-1.12.2019

Program: 3. TJQ in QG vikend oddih v Termah Dobrna, 29.11.-1.12.2019

Vabimo vas na tretji taijiquan in qigong vikend oddih in sprostitev v Termah Dobrna, ki bo potekal od 29. novembra do 1. decembra (pet-ned).

Čemu taijiquan in qigong vikend oddih in sprostitev? S kakšnim namenom?

Že več kot dve desetletji naš mojster v Sloveniji z veseljem in navdihom deli svoje bogate izkušnje, znanje ter modrost, ki jih je od rane mladosti pridobival in plemenitil v svoji rodni deželi na Kitajskem, kamor se vsako leto vrača za nekaj mesecev, da osveži in nadgradi svoje znanje.

Veščini, ki jih poučuje sta izjemno dragoceni, pa vendar še vedno ne tako splošno znani, kot na primer joga. Ti veščini imata na kitajskem več tisočletno tradicijo, ki se je od davnine naprej prenašala iz roda v rod. Tesno sta povezani s filozofijo daoizma in upoštevanjem načela jin in jang. Stari Kitajci so namreč opazovali pojave v naravi, jih povezali s procesi v telesu in ugotovili, da je sprememba edina stalnica v življenju. Veselju sledi žalost in žalosti spet veselje. Sonce vzide in zaide, da lahko naslednje jutro spet vzide. In tako je z vsemi procesi v vesolju, naravi in v človeku. V našem mikro in makrokozmosu vse kroži in se pretaka, mineva in se rojeva….

Stari Kitajci so tudi dejali, da je človek najbolj srečen, ko se uskladi s cikli narave. Ko sta jin in jang v telesu v popolnem ravnovesju. Kaj vse mora človek narediti, da bi vzpostavil takšno stanje? Ali pa je v tem primeru boljše vprašanje, kaj vse mora opustiti, da bi ponovno stopil v stik s seboj in se uskladil z ritmi narave? Da bi bilo življenje spet preprosto?

Če pustimo na strani sodobne znanstvene raziskave, ki pritrjujejo modrosti starih Kitajcev o učinkih taijiquana in qigonga, lahko iz lastne izkušnje zatrdimo kako izjemno blagodejni sta veščini za naše počutje.

Z redno vadbo taijiquana in qigonga zagotovo začutimo, da se naš um hitreje umiri in ritem upočasni. Na obraz se spet zariše nasmeh, v prsih začutimo toploto, telo zaživi in zažari. Če smo se prej pogosto zasanjarili, zdaj postanemo bolj prizemljeni, stvarni in obenem bolj optimistični. Prihodnost postane svetla, čutimo notranjo moč, odločnost in dobrodejnost. Lažje postavimo meje, a ohranimo ljubečnost. Končno zberemo pogum in spremenimo tisto, kar že dolgo kliče po spremembi.
Zvečer lažje zaspimo in se zjutraj prebudimo. Čez dan imamo več energije, saj se v svoji koži spet počutimo dobro. Radi se imamo. Zato lahko radost in ljubezen širimo naprej.

Je vredno poskusiti?

Mojster vedno pravi, da je najlepše in tudi najboljše, če vadimo v naravi. Ker pa v mrzlih dneh to ni vedno mogoče, imamo v Termah Dobrna priložnost vaditi v prelepi zdraviliški dvorani. Okolje in narava tamkaj sta idealna za sprehode. Zdravilni termalni vrelci pa še dodatno okrepijo pozitivne učinke naše vadbe. Če se želite pogreti, je na voljo tudi izjemno lepo urejena savna.

V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili še vaje, ki se jih bomo naučili na našem oddihu.

– Petek, 29.11.2019, od 19:30 do 21:30,

Taijiquan, Terme Dobrna, oktober 2018

Osnove taijiquana in qigonga

Osnova taijiquana je bistvena in pomembna tako za popolne začetnike kot velemojstre, t.j. stoječa meditacija in navijanje svile, ki nam omogočata, da začutimo svoje telo, ga naučimo pravilne drže, prizemljenosti in predvsem prave sproščenosti, ki je eden izmed najpomembnejših vidikov učinkovite vadbe taijiquana.

Taijiquan je namreč notranja borilna veščina s katero zbiramo, negujemo in prečiščujemo življenjsko silo (qi), ki je pomembna za naše celostno zdravje in dobro počutje; je sistem vaj (forma), borilna veščina in obenem meditacija v gibanju.

Za razliko od številnih drugih športov in rekreativnih vaj, taijiquan ni telesno prezahteven, zato ne obremenjuje srca, temveč ga krepi. Z vadbo dosežemo stanje celovite telesne budnosti in zavedanja. Um in telo pripeljemo v stanje sproščene pozornosti in spontanega odzivanja ter spodbudimo in okrepimo pretok življenjske energije s čemer sprožimo zdravilne procese v telesu.

Qigong je veščina, ki temelji na konceptu tradicionalne kitajske kulture o celostnosti človeškega življenja, s katero dosežemo izboljšanje lastnega psihofizičnega stanja in razvoj človeškega potenciala do visoke stopnje harmonije uma in telesa.

Je starodavna kitajska veščina, s katero razgibamo telo, umirimo um in izboljšamo zdravje. Priporočljiva je za ljudi vseh starosti, telesno ni zahtevna, njeni učinki pa so dobro znani in tudi znanstveno dokazani.

– Sobota, 30.11.2019 (3 ure + 3 ure), od 10:00 do 13:00 Delavnica (1. del vaje):

Zdravilni qigong Shi Er Fa, Terme Dobrna, oktober 2018

Zdravilni qigong Daoyin Yangsheng Gong Shi er Fa
(VIDEO)

Vse stvari in bitja v vesolju, od galaksij in sončnega sistema makrokozmosa, do celice, atomov, elektronov in protonov mikrokozmosa, vse nenehno kroži in se na ta način povezuje, raste in razvija. Usklajeno dvigovanje in spuščanje življenjske energije (qija), ter pretok qija v notranjih organih, predstavlja harmoničen odnos med človekom in naravo, oziroma usklajenost človeka z ritmi narave. In kako je slednje povezano z vajo, ki se jo bomo učili?

Za to vajo, ki temelji na tradicionalni kitajski medicini, so namreč značilni ponavljajoči se krožni gibi rok, nog ali trupa, ki jih izvajamo tekoče v večjem in manjšem obsegu, ter jih večkrat ponovimo. Krogi različnih velikosti, ki jih rišemo z rokami in nogami ali s telesom, ustrezajo krožnim potem meridianov, ki potekajo po človeškem telesu. S takšnim načinom gibanja, povezovanjem slednjega z dihom in primerno notranjo naravnanostjo, na vseh treh ravneh sprožamo subtilne in zdravilne procese, odpiramo merdiane, odstranjujemo morebitne blokade ter obenem povečujemo gibljivost sklepov ter krepimo mišice, kosti in vezi. Gibi, ki so zelo elegantni in preprosti za naučiti, zato blagodejno vplivajo in uravnavanjo delovanje notranjih organov, meridianov, pet elementov, ter spodbujajo kroženje qija in krvi.

To vajo sestavlja 12 različnih položajev telesa, povzetih iz 50-ih form, ki jih je razvil profesor Zhang Guangde, eden izmed vodilnih in legendarnih učiteljev qigonga na svetu.

– Sobota, 30.11.12, od 15:00 do 18:00
Predavanje o qigongu in osnovah tradicionalne kitajske medicini (TKM) in
2. del vaje: Zdravilni qigong Daoyin Yangsheng Gong Shi er Fa

Za boljše razumevanje in poglobljeno vadbo pripravljamo tudi krajše predavanje o osnovah tradicionalne kitajske medicine (TKM), na katerih temeljita tako taijiquan, kot qigong. Predavanje je zasnovano tako, da na preprost razložimo:

– bistvene značilnosti TKM, ki jih je dobro poznati, če vadimo kitajske veščine
– nasveti starih kitajcev za krepitev zdravja v času jeseni in zime
– pet elementov
– kaj je qi?
– kaj so meridiani in kako potekajo?
– kaj je jin in jang v teoriji in praksi?
– načini dihanja pri qigongu in taijiquanu
– osnovne značilnosti taijiquana
– osnovne značilnosti qigonga

– 3. dan, nedelja, 1.12.2019, od 10:00 do 13:00

V nedeljo lahko izbirate med dvema vajama. Lahko se odločite za taijiquan ali za novo qigong vajo.

(1) Taijiquan – Forma 8 tehnik in 5 korakov:

vaja je odlična osnova za vse, ki vas zanima ta veščina. Primerna je namreč za čiste začetnike ali za vse, ki že redno vadite taijquan. Ko se naučite to vajo, ste usvojili bistvo taijiquana!

Taijiquan namreč včasih imenujejo tudi shi san shi – 13 položajev telesa, kar pomeni trinajst osnovnih položajev, energij in veščin, ki so temelj in osnova taijiquana, vse drugo pa je pravzaprav njihova variacija in kombinacija.
Shi san shi običajno delimo na 8 tehnik (ba fa) ali položajev rok in na 5 korakov (wu ba), ki se nanaša na veščine in premike telesa v prostor.

(2) Zdravilni qigong Yi Jin Jing (12 vaj za krepitev mišic, kit in kosti)
(VIDEO)

Ta forma zdravilnega qigonga ima izjemno dolgo tradicijo, saj sega kar v 6. stoletje n.št. Legenda namreč pravi, da jo je osnoval menih Bodhidharma, ko je iz Indije pripotoval na Kitajsko v Šaolinski samostan.

Ker so bili menihi zaradi nenehne meditaciji telesno izjemno šibki, je razvil posebno vajo, ki bi okrepila njihovo telo, mišice, kite in kosti ter blagodejno vplivala tudi na duha. Razvili je tako imenovani Yi Jin Jing ali 12 vaj za krepitev mišic, kit in kosti.

Ta vaja se z raztezanjem, mehkimi in enakomernimi gibi osredotoča na sukanje in upogibanje hrbtenice in krepi ude ter notranje organe. Primerna je za vse generacije, saj intenzivnost izvajanja gibov prilagodimo svojim zmožnostim.

Vadba Yi Jin Jing-a ima še posebno opazne učinke na dihala, gibčnost, ravnotežje in mišično moč. Lahko prepreči in zdravi bolezni sklepov, prebavil, srca in ožilja ter živcev.

Podrobne informacije o ceniku so na voljo na tej povezavi.

Celotni program pripravljata in izvajata:
Chen Shining in Tina Hribar

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.