Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

Začetek pomladi (立 春 Lìchūn) ali 1. sončno obdobje in kratki nasveti

Začetek pomladi (立 春 Lìchūn) ali 1. sončno obdobje in kratki nasveti

Prvo sončno obdobje v letu naznanja začetek pomladi. Začne se 3. februarja (pozno ponoči po kitajskem času) in traja do 18. februarja 2021.

Kaj so sončna obdobja?

Stari Kitajci so gibanje sonca razdelili na 24 obdobij. Vsako sončno obdobje ima svoje ime, ki opisuje značilnost podnebja in procesov v naravi v naslednjih 14-ih dneh. Od leta 2016 je koncept 24-ih sončnih obdobij uvrščen pod UNESCOvo zaščito nesnovne kulturne dediščine.

Merila in kriterije, ki so jih starodavni Kitajci upoštevali pri razvoju koncepta, so temeljila na osnovi opazovanja naravnih pojavov, spremembi letnih časov ter astronomskih pojavov. Razvili so ga na območju Rumene reke, zaradi uporabne vrednosti, se je nato kmalu prenesel na celotno deželo.

Prvo sončno obdobje se imenuje Začetek pomladi (več o tem spodaj), zadnje pa Veliki mraz. Znanje se je prav zaradi uporabnosti prenašalo iz generacije v generacijo, saj je izjemno pomemben v kmetijstvu in poljedelstvu. Sončna obdobja so vezana na kitajski lunarni koledar, ki ga Kitajci uporabljajo skupaj z gregorijanskim koledarjem. Tudi pomembni rituali in prazniki so še vedno tesno povezani s sončnimi obdobji in lunarnim koledarjem, recimo začetek novega leta in mnogo drugih pomembnih praznikov tekom leta.


Lìchūn (立 春) ali “Začetek pomladi” je torej prvo sončno obdobje v letu. pomeni začetek, postavljanje temeljev,  Chūn pa pomeni pomlad. Ta dan naznanja novo obdobje odpiranja in rasti, saj sledi obdobju zime, ki je bila namenjena počitku ter ohranjanju in zbiranju energije.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) priporoča, da se v tem obdobju uskladimo s cikli narave in poskrbimo ter negujemo tudi yang qi (阳气) v telesu. Obsežne uporabne nasvete bomo z vami delili v našem prihodnjem članku.

V naših prispevkih za obdobje zime smo večkrat poudarjali kako pomembno je krepiti ledvični qi, da se kasneje izognemo težavam, ki so značilne za obdobje pomladi (spomladanska utrujenost). V tem prehodnem času do sredine pomladi (po kitajskem lunarnem koledarju), ko se po gregorijanskem koledarju pravzaprav šele začne pomlad (21.3.), lahko krepite tako ledvica kot tudi  jetra.

Več o tem kako krepimo jetra, za vas pripravljamo v bolj obširnem prispevku, ki bo zelo, zelo kmalu objavljen v rubriki članki. V današnjem prispevku si lahko preberete nekaj zanimivosti in pogledate qigong vajo, ki uravnoveša energijo jeter.

Napoved: Še podrobneje bomo o tem, kako skrbimo za zdravje v času pomladi, predstavili na poglobljeni delavnici o skrbi za zdravje v času pomladi (POMLADNO PREBUJANJE), ki bo potekala v soboto in nedeljo, 20. in 21. marca 2021. Več informacij o delavnici bo kmalu na voljo. Zaenkrat si zabeležite in rezervirajte termin. 🙂


ZNAČILNOSTI

  • Yin organ: Jetra
  • Yang organ: Žolčnik
  • Letni čas: Pomlad
  • Element: Les
  • Barva: Zelena
  • Smer neba: Vzhod
  • Okus: Kislo
  • Čutni organi: Oči
  • Čustvo: Jeza
  • Vremenski pojav: Veter

 

ZDRAVILNI QIGONG ZA JETRA: Zdravilni qigong 6 zdravilnih zvokov
嘘字诀 Zvok xü (śü)

– Teorija tradicionalne kitajske medicine pravi, da zvok ‘xü’ blagodejno vpliva na jetra, izdih in izgovarjanje ‘xü’ pa pomaga očistiti organ nečistega qija in uravnavati njegovo delovanje. Na široko odprte oči pomagajo očistiti jetrni meridian in izboljšujejo vid.

– Iztegovanje rok izmenično na levo in desno stran spodbuja delovanje jeter ter izboljšuje pretok krvi in qija.

– Obračanje telesa na levo in desno krepi organe v predelu pasu in trebuha. Hkrati izboljšuje tudi gibljivost pasu in kolen ter prebavo. Poleg tega uravnava in naredi pretočen pasni meridian (pasni meridian ali Daimai je eden od osmih posebnih meridianov, ki obkroža pas. Je edini meridian na človeškem telesu, ki poteka vodoravno). Pasni meridian regulira ostale meridiane in s tem omogoči, da qi nemoteno teče navzgor in navzdol po celem telesu.

Video prikaz vaje. Več o različnih vrstah qigonga si preberite na TEJ POVEZAVI.

Želimo vam obilje vsega dobrega!

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.