Kontakt: +386 41 446 488 ali info@taiji.si

“Pomladansko enakonočje” (春分 Chūnfēn) ali 4. sončno obdobje (od 20. marca do 4. aprila)

“Pomladansko enakonočje” (春分 Chūnfēn) ali 4. sončno obdobje (od 20. marca do 4. aprila)

“Pomladansko enakonočje” (春分 Chūnfēn) je 4. sončno obdobje po lunarnem koledarju, ki se letos začne 20. marca in traja do 4. aprila 2021

Enakonóčje (tudi ekvinókcij) je astronomski pojav v katerem ekvatorialna ravnina zaide čez sončevo središče, kar pomeni da sta dan in noč približno enako dolga po vsem svetu. To se spomladi zgodi okoli 20. marca (na severni polobli spomladansko enakonočje in začetek pomladi, obratno na južni polobli). Če sta dan in noč enako dolga, pomeni, da sta energiji yin in yang na današnji dan v popolnem skladju.

Vsako sončno obdobje lahko razdelimo na dodatna tri obdobja, ki si sledijo v naslednjem vrstnem redu v naslednjih 14 dneh in ne veljajo le za Kitajsko, temveč tudi v naših krajih:

  • Prvo obdobje 玄鳥至: “Temne ptice se vračajo”, pomeni ptice selivke (predvsem lastovice) se vračajo v naše kraje.
  • Drugo obdobje 雷乃發聲: “Grmenje” naznanja morebitne pomladanske nevihte.
  • Tretje obdobje 始電. “Bliskanje se začenja”, se nanaša tako na strele kot na bolj prijetno novico, da se dnevi vse do Poletnega solsticija občutno daljšajo in svetloba prevladuje v našem življenju.

Na Kitajskem so v času dinastije Zhou (1122 pr.n.št. – 256 pr.n.št.) na današanji dan izvajali obrede čaščenja sonca (v času jesenskega enakonočja pa obrede čaščenja lune).

Nasvet za zdravje in dobro počutje

V tem obdobju moramo še posebej paziti, da ohranjamo mirno kri, saj so kri in hormoni zdaj najbolj izpostavljeni in se krvni pritisk hitreje poviša, možne so tudi težave z bolečimi ali nerednimi menstruacijami, hemeroidi in težave, ki nastanejo zaradi preobčutljivosti.

V tem obdobju se izogibajte premastni, prevroči ali premrzli hrani. Podrobnejše nasvete za zdravje v času pomladi si preberite na našem blogu na TEJ POVEZAVI.

Povezava na video prispevke in nasvete Z vajami Za dvig imunskega sistema ter dobro počutje, pa najdete na TEJ POVEZAVI.

Skratka še eno obdobje idealano za vadbo taijiquana in qigonga. 🙂

Napoved: Še podrobneje bomo načine, kako skrbimo za zdravje v času pomladi, predstavili na poglobljeni delavnici o skrbi za zdravje v času pomladi (POMLADNO PREBUJANJE), ki bo potekala v petek in nedeljo, 2. in 4. aprila 2021 od 18:00 do 21:00 ure. Več informacij o delavnici bo kmalu na voljo. Zaenkrat si zabeležite in rezervirajte termin. 🙂

 

Dolgoletno raziskovanje ter veselje in ljubezen do modrosti vzhoda (od Indije do Kitajske), predvsem do meditacijskih praks in gibalnih veščin qigonga, taijiquana ter zdravega načina življenja in prehranjevanja, z največjim veseljem in zavzetostjo deli z drugimi. Modrost in veščine daljnjega vzhoda kot so meditacija, taijiquan in qigong, predstavljajo idelano združitev zunanjega in notranjega (duhovnega) ter gibanja in mirovanja v enem.